Muzički festival “Nisomnija” u dvorištu Banovine 14. i 15. juna

Nisomnija

Muzički festival “Nisomnija” počinje 14. juna od 20.30 sati, i trajaće do 15. juna u dvorištu Banovine.

Prodaja ulaznica za muzički festival “Nisomnija” koji će biti održan 14. i 15. juna u dvorištu Banovina počela je u knjižari NKC-a (Bulevar dr Zorana Đinđića) i knjižari Inigo u Obrenovižćevoj ulaznici, a cena je 1.200 dinara za veče.

U petak, 14. Juna od 20:30 sati nastupaju:

LUTKE NA KONCU nastale su iz poštovanja, nostalgije i najvećeg divljenja prema kultnom pulskom bendu koji je uticao na razvoj naše punk scene i (sup)culture. Grupa iskusnih beogradskih muzičara koja ima za cilj da pesme legendarnih KUD Idijota i dalje žive. Po ocenama kritike, ovaj bend zvuči toliko uverljivo, da ih neki nazivaju i reinkarnacijom samih Kud Idijota. Interpretiraju punk himne koje su zauvek obiležile našu muzičku scenu.

Vladan Vasiljevic (gitara i vokal), Vuk Pavlovic (bas i prateci vokal) i Dejan Milojevic (bubanj i prateci vokal) , kao LUtke na koncu, iza sebe beleže stotinu uspešnih nastupa po čitavom regionu, od Zagreba, Pule, Rijeke, Splita, preko Novog Sada, Beograda, Niša, Nikšića do Sarajeva.

LUR (Ludak u razvoju) je kragujevački pank rok sastav osnovan 1998. godine. Aktuelnu postavu čine: Miloš Stefanović (vokal, gitara), Boris Lepojević (bas gitara), Vladimir Lazarević (bubnjevi), Igor Despotović (gitara) i Zoran Lazarević ( gitara ). Iza sebe imaju 3 studijska albuma: „Both Ways“, ,,Hteo to ili ne“ i  „Mediokreten“.

LUR karakterišu energični rifovi, brz ritam i melodija, ali i eksplozivni nastupi uživo. Od toga ne odustaju ni sa novim izdanjem. Po izlasku četvrtog albuma ,,Veruj voli“ planiraju da svu svoju energiju nesebično podele sa publikom širom regiona.

NIČIM IZAZVAN je devetočlani sastav iz Srbije (Vrbas, Beograd, Kula). Osnovan je 2012. godine u Vrbasu od strane bliskih prijatelja predvodjenih frontmenima Borisom Bakalovim i Bojanom Gluvajićem. Svoj prvi CD objavili su 2014. godine pod nazivom “Ničim izazvan”. Album je privukao veliku pažnju. Prvi singl “O tebi” je postao pravi hit, dospeo je na prva mesta gotovo svih top-lista u Srbiji i proglašen je za hit godine na godišnjoj listi radija B92..Bend je nastavio sa izdavanjem vrlo uspešnih albuma i singlova a najnovije iz Ničim izazvan kuhinje je EP “Pokorimo noć”. Njihovi najveći hitovi su: Glas, Trideset, Bilo gde, Rekla je…U svojoj dugogodišnjoj karijeri imali su veliki broj koncerata I nastupa od kojih je jedan bio na Nisomniji  pre 7 godina.     Već 12 godina svojim pesmama izaziva osmehe na licima ljudi koji ih verno prate, pa su zakazali  druženje sa niškom publikom 14.6. na ovogodišnjoj Nisomniji.

Kao uvertiru za predstojeću letnju turneju objavili su i novu pesmu “Bad boy”,
za koju su snimili i spot.

“Bad boy” je pesma koja  se bavi aktuelnom temom modernog načina života i borbom čoveka kome društvo želi da pridoda pridev “mali”. Zbog bombardovanja informacijama i raznim sadržajima postajemo robovi ekrana ispred nas i propuštamo priliku da budemo  bolji  ljudi.”
Kroz pesmu su poručili: “Zato se treba odupreti. Svaki čovek je veliki onoliko koliko želi da bude!”
Dobitnici MTV nagrade i predvodnici moderne balkanske pop-rock scene žele još jednom da se uvere da Ljubav sa niškom publikom započeta davne 2015. godine nije bila slucajnost i pozivaju nišku publiku na još jedno nezaboravno veče.

KOI KOI je kombinacija nekoliko žanrova, počevši od indike i psihodeličnog roka, postpank elemenata, preko etno i folklornih motiva do elektronskog ritma i pop ambijenta.

Marko Grabež (gitara i vokal) kog šira publika upoznala je u seriji “Senke nad Balkanom 2”, u kojoj je tumačio lik Božidara Zečevića i Bubnjar benda Ivan Pavlović Gizmo osnovali su bend sa Ivanom Miljković (sintovi i vokal) i Emilijom Đorđević (bas gitara i vokal). U poslednje vreme imaju veoma posećene koncerte I festivalske nastupe širom regiona.

SUBOTA, 15. JUN OD 20:30 SATI

BITANGE, niški pank bend,  objavio je novi album „Teška Priča“ kao samostalno izdanje. Ovaj album sniman je krajem 2022. i početkom 2023. godine. Njihovi tekstovi uglavnom nastaju spontano kao mešavina anegdota, istine, fikcije, satire, (tragi)komedije i svakodnevice, a za njihovo uobličenje u konkretan tekst uglavnom je odgovoran Dima. Muzika nastaje zajedničkim radom i eksperimentima na probama. Dima najčešće donosi kostur i onda ga zajedno razrađujemo. U stvaranju nas uglavnom inspirišu stvarni događaji i diskusije o njima, raznorazne peripetije koje se dešavaju nama ili ljudima iz našeg okruženja, pa vremenom postanu inspiracija.

Bitange čine: Dima (vokal, gitara), Manojlo (bubanj), Stoka (bas i vokal) i Guta (gitara).

ROCKOSHOP je pank rok bend iz Niša nastao spajanjem članova bendova: PARADIGMA, ZA SADA BEZ DOBROG NASLOVA i DESTABILIZATOR.Sviraju punk rock muziku. Imaju dosta autorskih numera i do kraja godine bi trebalo da završe materijal za album.Frontmen Slaviša Aleksić se bavi i pisanjem poezije. Izdao je dve zbirke pesama“KO SAM JA“ i „KO SMO MI“.Ujedno piše tekstove i za druge bendove. Zvanično bend“ROCKOSHOP“ postoji od 2022. godine, večina članova benda iza sebe ima bogatu muzičku i kantautorsku karijeru. Uvek se odazivaju na pozive za humanitarne nastupe. Članovi benda su: Slaviša Aleksić – vokal, Marija Todorović – vokal, Martin Ajvazi – bubnjevi, Nedeljko Dejović – bas gitara, Mladen Veličković – ritam gitara, Nenad Govedarević – solo gitara

THE BESTBEAT / Beatles tribute band, osnovan  2005. godine  posvećen je ivođenju muzike možda najvećeg fenomena rokenrola dvadesetog veka, grupe Bitls.Bend uglavnom izvodi pesme Bitlsa  iz ranijeg perioda( do 1965. godine)

Bend čine: Aleksandar Eraković -gitara, vocal, Marko Ćalić-bas gitara, vocal, Radovan Spasojević-gitara, vocal, Damjan Dašić-bubnjevi, vokal

PLASTIC SUNDAY je nastao 2010. godine i njihov muzički izraz se prostire od garažnog rokenrola preko psihodelije i indie zvuka sa uticajima noise-a i shoegaze-a. Web magazin Popboks ih proglašava najboljim debitantima 2010. godine, i iza sebe imaju tri online izdanja: “Razum Traži Razloge”, “Komunikacija” i “Svetlost U Tebi”. Veliki broj singlova sa ovih albuma našao se u samom vrhu mnogih tadašnjih relevantnih top lista u zemlji (Diskomer, Jelen Top 10, Popboksova lista domaćih singlova, Pop Mašina radija B92 itd.). Plastic Sunday je za sve ove godine imao preko stotinu koncerata u raznim klubovima širom zemlje i regiona (Beograd, Niš, Novi Sad, Zagreb, Sisak, Subotica, Zaječar, Maribor, Skoplje, Kumanovo, Kruševac, Podgorica, Graz, Kragujevac itd.) kao i nastupe na brojnim festivalima (Exit, Scena Uživo, Bedem Fest, Nisomnia, Balkan Streets Festival, nastup na Ušću pre benda Depeche Mode, Psy Fair Fest, Garage Fire Campus Fest, Cicvara Fest u Neumu, Overload, PozitivNi itd.).

Posle duže pauze 2022. godine vratili su se singlovima “Mesto za nas” i “Vreme”, a početkom 2024. godine u izdanju izdavačke kuće Pop Depresija objavljuju nakon skoro 15 godina rada svoje prvo fizičko izdanje na vinilu, istoimenu kompilaciju “Plastic Sunday”. Trenutno se nalaze u studiju gde snimaju svoj dugo očekivani četvrti album.n Ovaj bend čine: Milan Mitrović (vokal, bubnjevi), Aleksandra Stanković (bas gitara), Bratislav Mitrović (gitara) I Aleksandar Gutović (gitara).

LUR (Ludak u razvoju) je kragujevački pank rok sastav osnovan 1998. godine. Aktuelnu postavu čine: Miloš Stefanović (vokal, gitara), Boris Lepojević (bas gitara), Vladimir Lazarević (bubnjevi), Igor Despotović (gitara) i Zoran Lazarević ( gitara ). Iza sebe imaju 3 studijska albuma: „Both Ways“, ,,Hteo to ili ne“ i  „Mediokreten“.

LUR karakterišu energični rifovi, brz ritam i melodija, ali i eksplozivni nastupi uživo. Od toga ne odustaju ni sa novim izdanjem. Po izlasku četvrtog albuma ,,Veruj voli“ planiraju da svu svoju energiju nesebično podele sa publikom širom regiona.

ORTHODOX CELTS su srpska muzička grupa iz Beograda koja izvodi tradicionalnu irsku muziku kombinovanu sa rok elementima. Značajno su uticali na njenu popularizaciju u Srbiji i jugoistočnoj Evropi.

Osnovani su 1992, a prvi album su izdali 1994. godine.

Dok se prvi album sastojao isključivo od standarda irske folk muzike, već od drugog albuma počeli su da uključuju i sopstvene pesme pisane i komponovane u tom stilu. Skoro svi članovi se deklarišu kao navijači fudbalskog kluba Seltik. Iza sebe imaju sedam izdatih albuma i nebrojano puno nastupa.

Aleksandar Petrović /Aca Seltik (vokal i frontmen grupe)

Dejan Lalić (bendžo, mandolina, mandola, prateći vokal, gitara, bas-gitara, gajde, irska frula)

Dušan Živanović /Džekac  (bubanj, irski bubanj, harmonika, udaraljke, prateći vokal, irska frula)

Vladan Jovković (gitara, prateći vokal)

Dejan Grujić (bas-gitara, gitara, klavijature, prateći vokal)

Nikola Stanojević (violina)

Dragan Gnjatović  (frula)

Global Digital Clinik