Veliko interesovanje građana za preventivne preglede u UKC Niš

preventivni pregledi
Foto: UKC Niš

I proteklog vikenda, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije organizovana je akcija besplatnih preventivnih pregleda. Prema navodima iz UKC Niš akcija je izazvala ogromno interesovanje građana širom zemlje.

Oni koji su se odazvali, pored krvne slike i kontrole krvnog pritiska, imali su mogućnost da urade i pulmološke reglede, hormone štitaste žlezde i tumor markere prostate PSA. Svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina urađen je i rendgen pluća.

„Veliko je interesovanje građana za preventivne preglede, još veće nego prethodne nedelje. Ovoga puta pored pulmoloških pregleda, merenja krvnog pritiska i provere hormona štitne žlezde i prostate, prvi put su na programu bili i fizijatrijski pregledi za decu školskog uzrasta. Uglavnom su dolazili građani koji se prvi put javljaju, i to je nama i ciljna populacija, da bismo na samom početku bolesti, ako postoji, sprečili dalji razvoj“, rekao je pomoćnik direktora UKC Niš, Doc. dr Vlada Ćosić.

preventivni pregledi
Foto: UKC Niš

Prof. dr Milan Rančić, rukovodilac Klinike za pulmologiju UKC Niš rekao je da su preventivni pregledi vrlo važni da bi se približili pacijentima, i da brzom dijagnostikom otkrijemo respiratorne poremećaje.

„Proveravane se laboratorijske analize, ali i plućna funkcija – spirometrijom. Na taj način, vrlo brzo možemo saznati kakvo je respiratorno zdravlje, i identifikovati problem ukoliko postoji kao i neophodne dalje preglede. Prema dosadašnjim izveštajima, već imamo nekoliko pacijenata kod kojih su otkrivene promene, oni su poslati na dalje analize, a neki već primaju i neophodnu terapiju“, rekao je prof.dr Rančić.

Prvi put su ovog vikenda organizovani i preventivni pregledi kod fizijatra, za predškolsku i školsku decu.

„Pregledavali smo decu pre svega sa deformitetima kičmenog stuba. Kod onih kod kojih je neophodna dalja dijagnostika, upućeni su na dalje lečenje,a pacijentima kojima je potrebna terapija, zakazane su terapijske procedure“, rekao je Doc. dr Dragan Zlatanović, rukovodilac Klinike za fizikalnu medicinu.

Iz UKC-a Niš navode da je ptoteklog vikend kroz više organizovanih punktova u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, prošlo oko 600 pacijenata.

Global Digital Clinik