Kako sprečiti opadanje kose

Gubitak kose, ili ćelavljenje, često uzimamo zdravo za gotovo, kao nešto što se ne može promeniti i na šta bi se prosto trebalo navići. Osim muškaraca, kojih oko 85% do svoje pedesete godine iskusi ove poteškoće, ćelavljenje pogađa i žene.

Opšti odgovor na pitanje zašto neko ćelavi je – genetika. Ali, genetika je zapravo samo jedan od uzroka ćelavosti. Pored nje tu su i pojedini lekovi, višak vitamina A u telu, nedostatak proteina u ishrani, i naravno, stres. Kod ovih ostalih razloga, dolazi do takozvanog telogenog opadanja kose, koje nije nepovratno, to jest kosa se može oporaviti i početi ponovo da raste.

Ipak, kada je u pitanju nasledna ćelavost, ne postoji šansa da se kosa vrati nakon što opadne. Zato je potrebno posvetiti se određenim preventivnim merama.

1. Motrite na ishranu.

Hrana bogata gvožđem, proteinima – gradivnim elementima kose, vitaminom B, i omega 3 masnim kiselinama mora vam biti na stolu. To su pre svega riba, orašasti plodovi i zeleno povrće.

2. Pažljivo odaberite šampon.

Samo korišćenjem potpuno prirodnih šampona ne rizikujete gubitak kose. Šamponi sa veštačkim jedinjenjima koja su na bazi nafte začepljuju pore i direktno sprečavaju rast nove kose.

3. Uradite test gljivica na kosi.

Kada ih ima previše na kosi, mogu dovesti do gljivičnih oboljenja koja takođe ubrzavaju opadanje kose.

4. Ostavite pušenje.

Ovo nije potrebno dodatno objašnjavati, zar ne? Pušenje uništava folikul dlake i ometa cirkulaciju kože glave, što rezultira proređivanjem, i na kraju, gubitkom kose.

Kao što smo rekli, nasledna ćelavost je nepovratni proces, barem kada pričamo o prirodnom putu. Ovo je jedan od najvećih estetskih, ali često i zdravstvenih problema današnjice. Bilo je puno pokušaja da se ćelavost reši, te odavno gledamo reklame sa raznim proizvodima koji obećavaju povratak opale kose. Tu je bilo i ima puno šampona, najčešće na prirodnoj bazi, raznih pomada i melema, kao i sprejeva. Svi se sećamo one reklame sa Dalekog Istoka u kojoj proćelavi i ćelavi muškarci natapkaju neku vrstu spreja, i kao magijom, ponovo imaju kosu. Nažalost, velika većina ovih preparata je u potpunosti bez efekta, to jest u najboljem slučaju neki kvalitetni šamponi na bazi prirodnog bilja mogu usporiti pojavljivanje znakova nasledne ćelavosti. Sve u svemu, na ovaj način nikad ne možete vratiti jednom izgubljenu kosu, što je bio veliki problem za značajan deo populacije, budući da se moralo prihvatiti to stanje kao nepovratno.

Ipak, u skorijem periodu, desila se ekspanzija uspešnih zahvata transplantacije kose. Ovaj savremeni metod koristi dlake sa kosmatog predela glave ili pak drugog dela tela, i presađuje ih na predeo koji je bez kose. U ovakvim zahvatima pacijent je sam sebi donor, i operacija u celosti je vrlo bezbedna. Jedan od lidera u transplantaciji kose, Turska, privukla je između ostalog i puno naših sunarodnika koji – odlaze bez kose a vraćaju se s novom kosom ali i živošću.

Global Digital Clinik