Raketa sa 2.835 srpskih imena odletela na Mars: Među njima ima i Nišlija

Raketa sa 2.835 srpskih imena odletela na Mars

NASA je lansirala na Mars raketu „Insajt“, a u ovoj letelici nalazi se čip sa 2.429.807 imena ljudi sa Zemlje, među kojima je i 2.835 imena osoba iz Srbije koje su poslale podatke putem sajta NASA.

Američka agencije za istraživanje svemira je obavestila da je nakon predatih skoro 2,5 miliona „karata za ukrcavanje“, registracija okončana i da se sletanje robota na površinu Crvene planete očekuje u novembru.

„Insajt“ je lansiran na Mars 5. maja u 4.05 sati po lokalnom vremenu i da je u pitanju prva međuplanetarna misija koja je pokrenuta sa zapadne obale SAD.

Inače, misija „Insajt“ je deo NASA programa čija je svrha – istraživanje i otkrivanje procesa koji su oblikovali planete Sunčevog sistema pre više od 4,5 milijardi godina.

Navodi se da će korišćenjem sofisticiranih instrumenata „Insajt“ pokušati da odgovori na pitanja nastanka planeta sličnih Zemlji.

Njegov robot, koji bi trebalo da provede dve godine na Marsu, ima dva instrumenta koji bi trebalo da mere „puls“ Marsa, kao i aktivnosti planete.

U čipu poslatom u letelici, uz imena iz Srbije, nalazi i čip sa 1.278 imena iz BiH, 3.505 iz Hrvatske i 128 iz Crne Gore.

Najviše imena, oko 600.000, poslato je iz SAD, na drugom mestu je Kina sa 260.000 imena, a potom slede Indija, Velika Britanija, Turska, Italija, Nemačka i Rusija.

Istražujući forume ljubitelja svemira saznali smo da su se i Nišlije interesovale za ovu NASA akciju i da se za „put“ na Mars prijavilo desetak građana Niša.

Podsetimo, ovo nije prvi put da NASA šalje imena u svemir. Letelica New Horizons je tako 2006. godine sa sobom ponela više od 430.000 imena do planete Pluton.

And we have liftoff! #Mars, here I come! 6 months and counting to the Red Planet. pic.twitter.com/wBPYdZVUlt