Priprema se tužba protiv članica NATO zbog posledica bombardovanja Srbije

Nato bombardovanje 1999
Prirpema se tužba protiv 19 članica NATO zbog posledica bombardovanja u Srbiji; Foto: wikipedia, Darko Dozet

Prvi međunarodni simpozijum koji se održava prvi put, i to u Nišu, okupio je više od 30 domaćih stranih eksperata koji predstavljaju naučne radove i dokaze koji će biti značajni za tužbe koju pravni tim priprema protiv država članica NATO.

Jedan od inicijatora akcije pokretanje tužbe je Sreto Nogo.

“Iz dana u dan sve je veći broj ljudi koji oboljevaju od karcinoma. Imamo li prava kao intelektualci da ćutimo i da kažemo da je u pitanju bila viša sila? Pozivam sve intelektualce iz Srbije i sveta da se pridruže u ovoj borbi koja prevazilazi nacionalne interese”, rekao je Nogo.

Srđan Aleksić, organizator ovog simpozijuma kaže da je više od 20 odsto boraca, koje je on zastupao preminulo od posledica kancera i da je najugroženiji jug Srbije.

On sa svojim timom želi da dokaže isto što su Italijani, da je osiromašeni uranijum na Kosmetu imao uticaja na bolest njihovih vojnih snaga.

“Posledice bombardovanja postoje. 92 naučna rada stručnjaka ukazaće na to i pomoći nam da ostvarimo pravo na naknadu štete za naše građane”, istako je Aleksić.

Kasetne bombe, Foto: Wikipedia

Među učesnicima skupa je i bivši italijanski vojni pilot Domeniko Leđero, jedan od osnivača organizacije  koja se godinama bori da dokaže posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom u svetskim vojnim misijama.

Leđero je rekao da ima dokumente koji ukazuju na NATO dejstvo kancerogenom municijom i da će je ustupiti Srbiji. On je dodao i da je NATO znao još 1987. godine da osiromašeni uranijum izaziva rak, ali da je uprkos tome nastavio da ga koristi u bombardovanjima.

Članovi tima planiraju da tužbe podnesu pred nacionalnim sudovima 19 država članica NATO koje su učestvovale u bombardovanju SRJ, ali postoji i ideja o potrebi formiranja međunarodnog suda koji bi bio nadležan za ovo pitanje.