Stručnjaci o posledicama NATO bombradovanja u Nišu

Stručnjaci o posledicama NATO bombradovanja u Nišu
Stručnjaci o posledicama NATO bombradovanja u Nišu

Niš će biti domaćin Prvog međunarodnog simpozijuma “Posledice bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999. godine”.

Učešće na skupu, koji će se održati 18. i 19. Juna, potvrdilo je 30tak akademika i eminentnih stručnjaka iz oblasti prava , medicine, tehnike, atomske fizike, ekologije iz naše zemlje i inostranstva.

Prvi međunarodni simpozijum biće svečano otvoren 18. juna u 10.00 časova u svečanoj sali Univerziteta u Nišu, ulica Univerzitetski trg broj 2.

Kasetne bombe, Foto: Wikipedia

“Učesnici će izlagati svoje naučne radove i dokazati da osiromašeni uranijum jeste uzročnik mnogih životnih nedaća – zagađivanja zemlje, vode i vazduha, ali i uzročnik brojnih kancerogenih bolesti. Bavićemo se konkretnim dokazima humanitarne katastrofe koja je, nakon “posete”, “Milosrdnog anđela”, zadesila našu zemlju i naš narod, koja nažalost i danas traje”, kažu iz organizacionog odbora ovog skupa.

Stručnjaci, među kojima su i vojna lica koja su odbijala da učestvuju u bombardovanju, govoriće o građanskoj i pravnoj odgovornosti zemalja članica NATO za agresiju na SRJ 1999., i posebno se osvrnuti na medicinsko-psihološke posledice bombardovanja.

Loopia