Preko 600 slobodnih radnih mesta na Sajmu zapošljavanja u Nišu

Sajam zapošljavanja u Nišu
Sajam zapošljavanja u Nišu; Foto: Naissus Info

Na održanom Sajmu zapošljavanja u Oficirskom domu u Nišu, 40 poslodavaca ponudilo je 625 radnih mesta. 

Sajam je obeležila dobra posećenost i veliko interesovanje posetilaca od prvih jutarnjih časova.

Sajam u Oficirskom domu obišli su direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, direktor Filijale Niš NSZ Boban Matić i zamenica direktora Nataša Stanković sa saradnicima.

Sajam zapošljavanja u Nišu
Sajam zapošljavanja u Nišu; Foto: Naissus Info

Na sajmu je ponuđeno preko 600 slobodnih radnih mesta, a traženi su: diplomirani inženjeri mašinstva, elektronike, arhitekture, menadžeri prodaje, menadžeri proizvodnje, diplomirani ekonomisti, diplomirani pravnici, dizajneri, tekstilni inženjeri, krojači, tekstilni tehničari, kuvari, konobari, prodavci, vozači, magacioneri, itd.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da je broj nezaposlenih na njihovoj evidenciji manji za 8 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Od početka godine do sada je na sajmovima zapošljavanja u Srbiji ponuđeno oko 8.000 slobodnih radnih mesta, što je zaista odličan broj, imajući u vidu da je za celu prošlu godinu na sajmovima bilo ukupno ponuđeno oko 15.000 radnih mesta. Ovaj podatak svakako ohrabruje i uz ostale mere aktivne politike zapošljavanja, za koje je ove godine izdvojeno najviše sredstava u poslednjih 5 godina, možemo da očekujemo dobre rezultate“, istakao je ovom prilikom direktor NSZ Zoran Martinović.

Sajam zapošljavanja u Nišu; Foto: Naissus Info
Sajam zapošljavanja u Nišu; Foto: Naissus Info

„Predala sam CV na 4 mesta, pa ćemo videti. Inače sam prehrambeni tehničar sa dobrim iskustvom, imam bogatu radnu biografiju, tako da se nadam da neću dugo čekati na novo zaposlenje“, rekla je jedna Nišlijka.

U odnosu na 2016. godinu kada je bilo 33 hiljade nezaposlenih u gradu  ovaj broj je danas smanjen na oko 27 hiljada, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović dodajući da je tokom 2017. godine Grad Niš izdvojio najviše sredstava od svih gradova u Srbiji za pomoć nezaposlenima.

Ove godine ovaj iznos će biti veći za oko 10 miliona dinara”, istako je gradonačelnik.

Predstavnici NSZ-a sa gradonačelnikom Niša u obilasku Sajma zapošljavanja u Nišu; Foto: Grad Niš
Predstavnici NSZ-a sa gradonačelnikom Niša u obilasku Sajma zapošljavanja u Nišu; Foto: Grad Niš

„Predstoji nam porast tražnje i povećanje obima proizvodnje, tako da su nam potrebni dodatni radnici koje moramo da angažujemo što pre. Do sada smo prikupili veliki broj radnih biografija, tako da će nam ovo učešće na sajmu svakako biti od koristi“, istakla je Marina Marinković, menadžer opštih i kadrovskih poslova u „Niškoj pivari“, kompaniji koja je nakon uspešne privatizacije prošle godine ponovo krenula sa radom.

Koliko se situacija u Nišu promenila, ilustrovao je podacima Boban Matić, direktor niške filijale NSZ.

„U poređenju sa istim periodom pre tri godine, u Nišu je broj nezaposlenih na evidenciji smanjen za 26%. Očekujemo nastavak ovog pozitivnog trenda na tržištu rada, a pored programa i mera aktivne politike zapošljavanja finansiranih iz republičkog budžeta, u maju ili junu očekujemo i javne pozive za programe i mere finansirane sredstvima lokalnih samouprava“, istakao je Matić.

Sutra Sajam obrazovanja u Nišu

24. aprila, na istom mestu biće održan Sajam obrazovanja, na kome će se predstaviti srednje škole, više škole i fakulteti iz Niša i okoline.

“Ova manifestacija je od najvećeg značaja za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola koji se nalaze pred bitnom životnom odlukom odabira budućeg zanimanja”, navode u NSZ u Nišu.

Global Digital Clinik