Poskupelo grejanje u Nišu

Gradska toplana
Foto: Redakcija naissus.info

Varijabilni deo računa za daljinsko grejanje za prethodni mesec, uvećan je za oko 10% bez prethodnog obaveštenja građana.

Kako saopštavaju Južne Vesti, ovo povećanje računa iznenadilo je Nišlije. Osim toga, poskupljenje nije odobrilo Gradsko veće, niti su građani o tome obavešteni.

Odluku o poskupljenju doneo je Nadzorni odbor Toplane, a kao razlog za poskupljenje, navodi se rast cena energenata. Nadzorni odbor navodi da je cena gasa za 12,69% viša u odnosu na nultu cenu, a mazuta za 11,17%. Zbog toga će građani od sada, umesto 5,40, grejanje plaćati 6,04 dinara po kilovat-satu.

Takođe se navodi da Toplana može da predloži promenu cene, ukoliko energenti poskupe za više od 3%. Osim toga, Toplana je u obavezi da predloži smanjenje cene, ukoliko cena energenata padne za 5%.

Južne Vesti podsećaju i da je početkom godine fiksni deo računa smanjen za 6 dinara po kvadratu, što je 22%, dok je i tada varijabilni deo poskupeo za 7%. Takođe se dodaje da su  građani udruženi u Pokret slobodnih stanara, nakon višegodišnje analize, ukazali na nezakonitosti u radu Toplane, što je utvrdio i državni revizor.

Iz Udruženog pokreta slobodnih stanara tada su došle poruke da grejanje može biti i do 50% jeftinije, ukoliko bi Gradska toplana počela u potpunosti da posluje u skladu sa zakonom.

Exe-Net