Danas je na Klinici za kardiohirurgiju KC Niš uradjena 300. kardiohirurška operacija

Klinika za kardiohirurgiju KC Niš

Danas je na Klinici za kardiohirurgiju KC Niš uradjena 300. i 301. kardiohirurška operacija ove godine što predstavlja povećanje broja operacija od 35% u odnosu na 2017.godinu!

Uspeh je tim veći što cele ove godine operacije izvodi potpuno samostalno krajnje malobrojna niška ekipa bez prisustva ili učešća kolega iz Beograda: 5 niških kardiohirurga, 6 anesteziologa, 1 specijalista tranzfusijske medicine, 1 perfuzer i dvadesetak medicinskih sestara! 

– Umrlo je 6 pacijenata što čini stopu smrtnosti od fantastičnih 1.99%!
– Na žalost na listi čekanja za operaciju je oko 350 pacijenata i operacije se zakazuju za 2020.g.
– Klinika je spremna da naredne godine uradi 500 operacija kako bi se drastično ako ne u potpunosti eliminisala lista čekanja.

Za ovakav brutalan iskorak u kvantitativnom smislu neophodna je podrška Ministarstva zdravlja kako bi se primilo dodatno osoblje jer je nemoguće održati ovaj kvalitet rada bez prijema novih ljudi, kako lekara tako i medicinskih sestara!

Činjenica je da jedna kardiohirurška operacija traje (prema prihvaćenim standardima) 350 minuta ili gotovo 6 sati!

“Već petu godinu sam kapiten ove sjajne ekipe koja me neprekidno čini ponosnim svojim ogromnim požrtvovanjem i kvalitetom rada koji nije ništa bolji ni na Mayo ili Cleveland klinici u Americi! Sjajni mladi ljudi o kojima ce se tek čuti….” –  izjavio je Načelnik niške kardiohirurgije dr Dragan Milić

kardiohirurgija
Foto: Dragan Milić

 

Global Digital Clinik