Pojačane kontrole rada “na crno” u Nišu

Pojačane kontrole rada na crno na gradilištima
Pojačane kontrole rada na crno na gradilištima

Od početka godine Inspekcija rada u Nišu je u 10 pojačanih nadzora, zatekla više od 100 zaposlenih koji nisu imali ugovore o radu.

U najnovijoj kontroli inspektora zatečeno je 16 taksista koji nisu bili prijavljeni, izjavila je za tvkcn načelnica odeljenja za inspekciju rada u Nišu Milice Kitanović Ljujić.

“Rad na crno podrazumeva da radnik nema plaćeno zdravstveno i socijalno osiguranje, bolovanje i godišnji odmor. Jedno od glavnih opravdanja koje poslodavci koriste prilikom kontrole, je da su radnici bez ugovora, na probnom radu. To nije adekvatno opravdanje jer je Zakon i u tim situacijama jasan”, istakla je načelnica odeljenja za inspekciju u Nišu.

U narednom periodu inspekcijska kontrola fokusiraće se na građevinske radnike, jer je sezona gradnje, ističe Kitanović Ljujić.

Tačan broj radnika na crno, ali od takvog rada štetu imaju svi: neprijavljeni radnici, država, ali i poslodavci koji posluju u skladu sa zakonom.

Prema nedavnoj izjavi ministra za rad, zapošljavanje socijalna i boračka pitanja, Zorana Đorđevića, Srbija, zbog „sive ekonomije“ dnevno gubi oko 8 miliona evra.

Podsetimo, u okviru projekta „Reci NE radu na crnograđani Srbije mogu anonimno, pozivom na broj 0800 300 307 da prijave ukoliko su radno angažovani bez zaključenog ugovora o radu, kao i svaku drugu nezakonitost u radu.