Počela vakcinacija medicinara u Nišu: Prvi se vakcinisao Zoran Radovanović

u nišu
Foto: Ilustracija, KC Niš

Vakcinacija zdravstvenih radnika u Nišu protiv koronavirusa počela je danas. Prvih 800 doza biće iskorišćeno danas i sutra.

Nakon imunizacije korisnika domova za stare, počela je i vakcinacija zdravstvenih radnika u Nišu. Vakcinu je prvi primio bivši direktor KC Niš, Zoran Radovanović, sada državni sekretar Ministarstva zdravlja. Kako navode Južnevesti, vaksinisao se i Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja.

Nakon prvih 800 doza koje će biti iskorišćene danas i sutra, niškom Institutu za javno zdravlje će ove nedelje biti isporučeno oko 2.400 vakcina, od kojih je 1.939 namenjeno za vakcinaciju medicinara, a ostatak za radnike i korisnike socijalnih ustanova.

Direktorka Batuta, Verica Jovanović, rekla je danas da je cilj da se ove godine vakcinacijom obuhvati najmanje 20% celokupnog stanovništva.

“Danas prema operativnom planu krećemo krupnim koracima dalje u smislu obuhvata zdravstvenih radnika koji rade u najrizičniji zonama odnosno crvenim zonama”, istakla je Jovanovićeva.

Dodaje da tu spadaju zaposleni u zdravstvenim ustanovama u svim onim bolnicama gde je obuhvat obolelih od kovid bio najveći.

“Očekujemo da ćemo imati obuhvat od osam i po hiljada zdravstvenih radnika i dve i po hiljade korisnika socijalnih ustanova i zaposlenih u socijalnim ustanovama”, rekla je Jovanović. Ističe da će prvo biti vakcinisani ljudi koji nisu preležali kovid, a nešto kasnije i oni koji jesu.

U Srbiju je juče stiglo 19.500 Fajzerovih vakcina protiv koronavirusa. To je drugi kontigent nakon što je 4.875 doza te vakcine nabavljeno 22. decembra prošle godine.

Državni sekretar Mirsad Đerlek juče je najavio da će tokom januara u Srbiju stići 80.000 doza Fajzerove vakcine i da se očekuju i velike količine vakcina iz Rusije i Кine.

Dostava hrane u Nišu