Prva akcija PD “Preslap” u novoj godini: Uspon na vrh Crni kamen

Foto: PD "Preslap"

PD “Preslap” organizuje prvu akciju u novoj godini i novoj planinarskoj sezoni. Akcija će se održati u nedelju, 10. januara 2021.godine.

“To će biti lokalna akcija – uspon od Niške Banje do vrha Crni kamen (867 m) na Suvoj planini”, navode organizatori. PD “Preslap” poziva planinare, rekreativce, građanstvo, da se priključe ovom usponu. “Uspon se odvija na području koje je veoma blizu Niškoj Banji i gradu Nišu, ali je priroda netaknuta, a predeli i pogledi izuzetno lepi”, navode.

Vrh Crni kamen je prvi viši i značajniji vrh na ogromnom grebenu Suve planine, ako se potkovčasti greben Suve planine posmatra iz pravca Niša i Niške Banje. Staza koja vodi do Crnog kamena je uređena i obeležena. Takođe je i popularna među planinarima i rekreativcma Niša.

Planinarsko društvo “Preslap”, svake godine organizuje više uspona na Crni kamen, i u zimskim, i u letnljim uslovima. Crni kamen je izuzetno lep vidikovac, a zbog blizine Niša i Niške Banje, idealno je odredište za rekreativne aktivnosti i planinarskih udrženja, i građana, i porodica.

Uspon će se odvijati na trasi koja počinje kod fontane u Niškoj Banji. Trasa u prvom delu vodi poznatim “stazama zdravlja”, zatim se ulazi u gustu šumu, i izlazi na vidikovac kod poletne stanice za paraglajding, u ataru Koritnjaka.
Trasa preko Koritnjaka vodi do vidikovca i izvora lekovite vode. U blizini Crnog kamena izlazi na “sokolov put”, glavnu grebensku stazu na Suvoj planini. “Sokolov put” napušta se neposredno pre Crnog kamena. Sa vrha će se pružiti fantastičan pogled na produžetak glavnog grebena Suve planine, na vrhove Mosor, Sokolov kamen i Trem. Pogled se pruža i na oblast Zaplanje, na planine Seličevicu i Babičku goru, kao i na Niš.
Foto: PD “Preslap”
Povratak u Nišku Banju izvešće se “sokolovim putem” do Koritnjaka, i na kraju “stazom zdravlja”. Najkasnije do 15:30 časova, akcija će se okončati u Niškoj Banji. Dužina trase u oba pravca je oko 15 kilometara.

Uspon će početi u nedelju, 10.januara u 9 časova i 15 minuta kod fontane u Niškoj Banji.

Učesnici se okupljaju do 9 časova na ovom mestu. Do Niške Banje se može doći javnim gradskim prevozom, ili sopstvenim automobilima. Po završetku akcije, u nedelju popodne, takođe ima sasvim dovoljno polazaka gradskog prevoza od Niške Banje za Niš.
Za akciju nije potrebno prjavljivanje organizatoru, već je dovoljno do 9 časova doći na mesto okupljanja kod fontane u Niškoj Banji.

Šta je potrebno od opreme?

  • kvalitetne cipele,
  • slojevita odeća,
  • kapa i rukavice (obavezno ),

“Poželjno je zbog uštede snage koristiti i štapove za hodanje”, preporučuju iz PD “Preslap”. “Hrana je iz ranca, treba poneti par sendviča, slatkiše, a preporučena količina vode je 2 litra” dodaju.

Vođe akcije su

  • Branislav Todorović (telefon: 0637471655) i
  • Milan Stojilković (telefon: 0652845090), koji stoje na raspolaganju za sve dodatne informacije i savete.