Vakcinacija protiv korone danas u Gerontološkom centru Niš

vakcinacija protiv korone

Danas je nastavljena vakcinacija protiv korone i to u Gerontološkom centru u Nišu. Više od 100 korisnika će biti vakcinisano, izjavio je direktor Doma zdravlja, Milorad Jerkan.

Svi koji u ovom trenutku mogu da prime, biće obuhvaćeni. Da li neko neće biti vakcinisan zavisi od toga da li je febrilan, da li ima alergijske manifestacije, rekao je dr Jerkan, dodajući da nekih većih nuspojava nema.

On navodi da je vakcina sigurna i preporučuje da je prime svi kad se pojavi u većim količinama.

“Prvih sedam dana se stvara imunitet. Prva dva dana, kao i kod vakcine za grip, može da se pojavi crvenilo, eventulano blaga temperatura i vrlo retko glavobolja”, navodi. “Svaki pacijent će potpisati dokument u kome stoji kad je i koju dozu primio, da bi se nakon 21 dana revakcinisao.”

Gerontološki centar je bio na udaru u prvom talasu, kada je bilo zaraženo oko 200 korisnika, a čak 50 je umrlo. Tadašnji direktor je još u pritvoru. “Situacija u drugom talasu je znatno bolja – jedan zaraženi korisnik i jedan zaposleni.”

Podsetimo, u Srbiju je stiglo nešto više od 4.800 doza Biontek-Fajzerove vakcine. Prvi su se vakcinisali premijerka Ana Brnabić, ministarka Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog dr Predrag Kon. Nakon toga, usledila je vakcinacija u Gerontološkom centru Beograd i Novi Sad.

Insajder