Počela kampanja “Na maturu bez automobila”. Apel na maturante da za odlazak i povratak sa maturskih proslava ne koriste automobile

Pet osoba povređeno u saobraćajki u Nišu
Foto: Ilustracija

Agencija za bezbednost saobraćaja realizuje kampanju pod nazivom „Na maturu bez automobila” kojom apeluje na maturante širom Republike Srbije da za odlazak i povratak sa maturskih proslava ne koriste automobile u svojstvu vozača.

Kampanja čija je ovogodišnja poruka „Na putu do 0 ne turiraj – maturiraj!“, je namenjena maturantima širom Republike Srbije.

S obzirom na to da se bliži vreme održavanja maturskih večeri, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije je pozvala lokalne samouprave da se priključe realizaciji aktivnosti u okviru ove kampanje.

Ove godine se za zajedničku realizaciju kampanje prijavilo 56 lokalnih samouprava, a očekuje se učešće više od 12.000 mladih.

Na teritoriji Republike Srbije u saobraćaju svake godine život izgubi oko 100 mladih ljudi i biva povređeno oko 6.100 mladih lica.

Drugim rečima, u proseku, skoro svakog vikenda pogine dvoje mladih u saobraćajnim nezgodama i svakoga dana bude povređeno oko 17 mladih. Samo prošle godine poginulo je 89 mladih lica, što je više od 8 fudbalskih timova. Zato ova kampanja ima za cilj da ukaže na to koliko je važno bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

Cilj je da se promovisanjem ispravnog ponašanja stvori novi obrazac ponašanja mladih ljudi, koji treba da dovede do smanjenja stradanja na putevima, posebno u periodu kada imamo pojačanu konzumaciju alkohola usled maturskih proslava.

Aktivnosti koje se u okviru kampanje realizuju u lokalnim samoupravama podrazumevaju tribinu za mlade čiji je koncept takav da, pored izlaganja predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja, u okviru kojeg se mladima ukazuje na stanje bezbednosti mladih u saobraćaju i rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju, mladi imaju priliku da čuju i ličnu priču osobe koja je preživela saobraćajnu nezgodu usled koje je zadobila teške telesne povrede i trajni invaliditet.

U okviru ovih aktivnosti uključena je i vežba sa tzv. „pijanim naočarima“ koja za cilj ima da mladima ukaže na percepciju i negativne uticaje na rasuđivanje u alkoholisanom stanju.

Global Digital Clinik