Pirotska proja na kojoj su mnogi odrasli: Pravi se od samo tri sastojka

pirotska proja
Izvor: Luftika

Pirotska proja se decenijama pravi po ovom receptu, i na njoj su odrastale mnoge generacije. Idealna je za dorucak, a uz nju se odlično slažu kajmak i peglana kobasica.

Ako želite odličan prilog za doručak, ručak i večeru, ovo je idealan izbor. Pirotska proja se pravi od kukuruznog brašna, jaja i masti. Recept je prilično jednostavan i ne zahteva posebno kulinarsko umeće, a sigurni smo da će vas specifičan ukus tople proje vratiti u detinjstvo.

Sastojci:

  • 1 kg kukuruznog brašna
  • 4 jaja
  • mast

Litar hladne vode staviti u sud za mešenje. Posoliti vodu i dodati četiri cela jaja, pa drvenom kašikom jaja u vodi razmutiti.

Prosejati kilogram kukuruznog brašna, polako ga dodavati u hladnu vodu, a za to vreme neprestano mešati dok se ne zamesi retko testo i ne utroši ceo kilogram brašna.

Pleh dobro podmazati hladnom mašću, sipati proju u pleh pa je preliti vrelom mašću. Testo u plehu treba da je debljine jednog prsta.

Staviti proju u vrelu pećnicu i peći. Kad se proja malo zagreje, izvaditi pleh iz pećnice, pa proju viljuškom izbosti na nekoliko mesta.

Vratiti pleh sa projom u pećnicu i peći dok ne porumeni. Služiti je toplu. Prijatno!

Luftika