Otkrivena spomen-ploča herojima sa Košara na istoimenom Bulevaru u Nišu

spomen-ploča herojima sa Košara
Foto: Zvanični sajt Grada

22 godine od početka bitke na karauli Košare otkrivena spomen-ploča herojima sa Košara. Ploča se nalazi na istoimenom Bulevaru koji spaja Bulevar 12. februara i Bulevar Nikole Tesle.

Spomen-ploča herojima sa Košara otkrivena je juče na godišnjicu bitke. Ploču su otkrili gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i borac sa Košara Darko Anđelković.

Na ploči piše: „Herojima Košara, žrtve ne zaboravite, žive poštujte – Svim herojima večno zahvalan Grad Niš“.

Legendarni komandant Prištinskog korpusa general Vladimir Lazarević rekao je „da je Prištinski korpus Treće armije reč kojom će naš slobodarski narod razgovarati sa otadžbinom, razumeti svoju otadžbinu i voleti svoju vojsku“.

Povodom otkrivanja spomen ploče govorili su komandant sa Košara pukovnik Ljubinko Đurković i starešina 63. padobranske brigade pukovnik Vidoje Kovačević.

“Naši heroji upisali su se u istoriju za sva vremena”, rekla je gradonačelnica Niša obraćajući se visokim zvanicama. Sotirovski je istakla da su heroji, potekli iz naroda, pokazali šta znači sloboda, koliko ona vredi i koliko je volimo.

„Sama uteha, kolikogod bila velika, nije dovoljna da nadomesti bol i gubitak dragih ljudi. Iz tog bola rađa se nada, a iz nade snaga da hrabro i samouvereno gledamo ka budućnosti“, rekla je Dragana Sotirovski i navela da će spomen ploča i bulevar čuvati naše heroje od zaborava sa kojima se ponose otadžbina i Grad Niš.

Dragani Sotirovski, gradskom većniku Nenadu Stankoviću i jednom od inicajatora za otkrivanje spomen ploče Bojanu Marinkoviću, uručene su zahvalnice heroja sa Košara.