Fajzer i Biontek zatražili odobrenje za upotrebu vakcine kod dece od 12 do 15 godina

vakcinacija rizičnih
Foto: Ilustracija, Unsplash

Kompanija Fajzer i njen nemački partner Biontek saopštili su da su od američkih regulatornih agencija zatražili da proširi hitnu upotrebu njihove vakcine kod dece, odnosno adolescenata od 12 do 15 godina.

Te farmaceutske kompanije su u martu saopštile da je tokom kliničkih testova utvrđeno da je vakcina bezbedna, efikasna i da je proizvela snažan imuni odgovor kod dece tog uzrasta.

Albert Burla, predsednik i izvršni direktor kompanije Fajzer, izjavio je da se nada da bi vakcinacija dece uzrasta od 12 do 15 godina mogla započeti pre početka sledeće školske godine.

Fajzer/Biontek vakcina, koja se daje u dve doze. Već je odobrena za primenu kod starijih od 16 godina.

Odobrenje za upotrebu vakcine tih kompanija kod adolescenata će narednih dana biti zatraženo i od regulatornih agencija drugih zemalja.

Ukazano je da je vakcina u 91 odsto slučajeva efikasna protiv simptoma bolesti i da joj je učinak još veći u sprečavanju težeg oboljevanja.

Stručnjaci smatraju da će vakcinacija dece svih uzrasta biti ključna za zaustavljanje pandemije i postizanje kolektivnog imuniteta. Pomoći će i da nastava u školama, barem u viši razredima, počne da izgleda normalnije posle višemesečnih poremećaja.

Do sredine godine se očekuje i da Moderna objavi rezultate istraživanja svoje vakcine među adolecentima od 12 do 17 godina. Istovremeno, američke zdravstvene vlasti odobrile su obema kompanijama da počnu klinička testiranja među decom starosti od 6 meseci do 11 godina.

Izvor: Insajder