Osvećena biblioteka „Starac Nikanor Hilandarac“ pri hramu Vaskrsenja Hristovog u Niš

Radio Glas Pravoslavne Eparhije niške

Uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija u parohijskom domu hrama Vaskrsenja Hristovog pri Hilandarskom Metohu u Nišu svečano je otvorena biblioteka “Starac Nikanor Hilandarac” u četvrtak, 4. marta 2021. godine nakon večernje službe u ovom hramu.

“Biblioteka nosi naziv “Starac Nikanor Hilandarac”, koji je obnovio Hilandarski Metoh u Nišu. Za datum svečanog otvaranja izabran je upravo datum njegovog blaženog usnuća u Gospodu pre 31 godine”, saopšteno je iz Eparhije niške.

Vladika niški se po osvećenju obratio prisutnima. “Verujemo da je ovo samo početak, i da će biblioteka koju ovde vidimo da se širi i da raste i da bude na korist svih građana Niša”, istakao je Vladika. On je zatim uručio i blagodarnice koje je bratstvo hrama namenilo svim zaslužnim pojedincima i institucijama, koji su pomogli da se oformi ova biblioteka.

Formiranje biblioteke započeto je tokom vanredne situacije 2020. godine, usled pandemije koronavirusa. Formiranje je pokrenulo bratstvo hrama pod rukovodstvom starešine hrama i upravitelja Biblioteke protojereja Bobana Stojkovića.

Foto: Radio Glas Pravoslavne Eparhije niške

Za jedanaest meseci prikupljeno je nekoliko hiljada knjiga. Od tog broja je selektovano preko tri hiljade naslova koji svojom tematikom priliče parohijskoj biblioteci.

“Veliku pomoć u formiranju ove biblioteke pružili su uprava i bibliotekari Narodne biblioteke “Stevan Sremac” u Nišu. Oni su kompletnu bibliotečku građu stručno sredili” navode iz Eparhije.

Značajan broj knjiga donirali su i Matica srpska, Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka Grada Beograda i Službeni glasnik. Takođe i Centar za crkvene studije, Centar za vizantijsko-slovenske studije Univerziteta u Nišu i Međunarodni centar za pravoslavne studije.

Dostava hrane u Nišu