Naslovna Vesti Društvo Izražena diskriminacija, vlast želi da ima sve pod kontrolom

Izražena diskriminacija, vlast želi da ima sve pod kontrolom

diskriminacija
Foto:Beogradski centar za ljudska prava

Diskrimincija osoba sa invaliditetom, Roma, žena, beskućnika, ograničenja ljudskih prava i sloboda, kontrola medija, samo su neki od zaključaka u izveštaju o stanju ljudskih prava za prošlu godinu, koji je realizovao “Beogradski centar za ljudska prava”.

Beogradski centar za ljudska prava predstavio je  redovni godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava „Ljudska prava u Srbiji 2020“.

“Mehanizmi za zaštitu ljudskih prava se sve manje koriste i pod pritiskom su izvršne vlasti. Osim toga, namera vlasti je da kontroliše medije, društvene mreže i kablovske emitere, navodi se u izveštaju.

Urednica izveštaja, Vesna Petrović, naglasila je da je 2020. bila veoma izazovna zbog proglašenja vanrednog stanja, koje je, prema njenim rečima, bilo neustavno.

Ukazala je da je Ustavni sud Srbije odbacio svih deset inicijativa o ustavnosti uvođenja vanrednog stanja, dodajući da je bilo dovoljno da se uvede vanredna situacija.

“Kada vidimo šta se posle dogodilo na jesen ili sada, postavlja se pitanje da li je ispravno postupanje tada ili sada kada je dozvoljeno skoro sve”, navela je Petrović.

Kako je istakla, donet je niz uredbi, koje su negde opravdano ograničile ljudska prava, a negde ne, posebno kada je reč o sugrađanima starijim od 65 godina, koji nisu smeli da izlaze iz svojih kuća

“Postojala je neobaveštenost onih koji su mere donosili, nespremnost ili strah, a pored toga, mislim, i što su bili zakazani izbori”, rekla je Petrović.

Dušan Pokuševski, urednik izveštaja, rekao je da je u prošloj godini diskriminacija bila veoma izražena, kao i distanca prema drugima i drugačijima.

On je naglasio da onlajn nastava nije bila dostupna siromašnima, Romima i osobama sa invaliditetom. Istakao je da veliki broj dece nije mogao da ostvari pravo na zdravstvenu zaštitu tokom pandemije. Osim toga porastao je i obim neplaćenog rada žena, kao i nasilja prema njima, ali da to državne institucije nisu prepoznale. Pokuševski je naglasio i da su beskućnici posebno ugrožena grupa tokom pandemije.

Jedan od autora izveštaja,Dušan Protić rekao je da se već teško stanje u medijima dodatno pogoršalo u 2020. godini.

On je naglasio i da se povećao broj napada na novinare, da se retorika prema novinarima koji postavljaju pitanja zaoštrila, kao i da su provladini mediji obilno sufinansirani.

Protić je rekao da je, prema podacima Nezavinog udruženja novinara Srbije (NUNS), bilo 186 slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara, ukazujući i na hapšenje novinarke Ane Lalić.

Prema njegovim rečima, vlast želi da kontroliše sve – od medija, preko društvenih mreža, do kablovskih operatora.

Izveštaj je predstavljen na onlajn događaju putem ZOOMa. Predstavlja  sveobuhvatan pregled i analizu stanja u Srbiji u godini obeleženoj globalnom pandemijom virusa COVID-19. Godina za nama donela je brojne izazove i ograničenja u ostvarivanju ljudskih prava i sloboda.

“Ugroženost života i zdravlja građana Srbije kao i poštovanje i zaštita njihovih ljudskih prava tokom pandemije predstavljali su, čini se, pretežak zadatak na koji vlast u Srbiji često nije uspevala da nađe adekvatne odgovore”, navodi se u izveštaju.

 

 

Dostava hrane u Nišu

Podelite prijateljima