Oglasio se KC Niš: 74 pacijenta pozitivna na koronu, petoro na respiratorima

kc niš
Konferencija za medije

Nakon što je broj pacijenata u Nišu danima bio nepoznanica, jer se podaci na sajtu Kliničkog centra nisu objavljivali, danas je održana prva konferencija za medije od početka epidemije.

U KC Niš trenutno se nalazi 74 pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa. Petoro je na respiratoru a jedna osoba preminula je od posledica virusa u poslednja 24 sata. Petoro dece hospitalizovano je na klinici, i su svi trenutno negativni.

Broj pacijenata u KC Niš koji se leče od korona virusa, danima je bio nepoznanica. Na sajtu Kliničkog centra poslednje informacije o broju pacijenata sa potvrđenim prisustvom korona virusa, objavljene su 22. juna. Gostujući juče na RTS-u, epidemiolog Branislav Tiodorović, je dao prve informacije nakon 8 dana.

S obzirom na to da se iz Kliničkog niko nije oglašavao, grupa novinara uputila je dopis u kojem je najavila posetu. Odmah nakon toga iz Kliničkog centra stigao je poziv na konferenciju za medije.

Ona je održana danas, ispred zgrade uprave Kliničkog centra, i to je prva konferencija od početka epidemije. Zamenik direktora Kliničkog centra, Vladan Ćosić dao je informacije o broju pacijenata, a epidemiolog Nikola Milenković, je za epidemiološku situaciju u KC Niš rekao da je pod kontrolom. “Ono što je problem je što pokrivamo veliki broj pacijenata koji dolaze sa juga Srbije. To je jedina vrsta opterećenja koju KC Niš ima”, rekao je on.

Izvršena i reorganizacija rada, ima obolelih među zaposlenima

Nova organizacija rada podrazumeva da svi pacijenti idu preko Prijemno trijažnog odeljenja klinike za infektivne bolesti, a zatim se u zavisnosti od stanja raspoređuju u tri kovid bolnice, na Infektivnu kliniku, Kliniku za pulmologiju i Kliniku za rehabilitaciju.

Među zaposlenima ima 20 obolelih lekara i medicinskih sestara, a do sada je ozdravilo 129 zdravstvenih radnika. Jedna doktorka sa Infektivne klinike je zaražena, pa je ceo njen tim kod kuće, u četrnestodnevnoj izolaciji, kaže direktor Infektivne klinike dr Vrbić.

Na pitanja o nedavnom otkriću da se manipulisalo brojevima obolelih, izbegavaju odgovor

Istraživanjem BIRN-a potvrđeno da je broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog. Najveća razlika u broju umrlih primećena je u Kliničkom centru Niš. Prema zvanično objavljenim podacima umrlo je 77 pacijenata, podaci iz informacionog sistema u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminulih.

Na pitanje novinara da prokomentarišu to, kratko su odgovorili da je stav Kliničkog centra da “apsolutno ne želi da govori o tome”. Kažu da su nadležni i Republički krizni štab sukcesivno obaveštavani o broju pacijenata, te da su te informacije prenosili u javnost.

Najavljeno je da će, kako bi se po njihovim rečima izbegle spekulacije, svakodnevno biti održavane konferencije u 12 časova. Novi podaci na sajtu Kliničkog centra, biće objavljeni u 16 sati.

Dostava hrane u Nišu