U Kliničkom centru 61 pacijent na lečenju od korona virusa

20 časova
Branislav Tiodorović

U KC Niš 61 pacijent hospitalizovan je sa pozitivnim nalazom na korona virus, dok je četvoro na respiratoru, rekao je Branslav Tiodorović.

Broj pacijenata u KC Niš koji se leče od korona virusa, danima je nepoznanica. Na sajtu Kliničkog centra poslednje informacije o broju pacijenata sa potvrđenim prisustvom korona virusa, objavljene su 22. juna. Gostujući jutros na RTS-u, epidemiolog Branislav Tiodorović, je dao informaciju o broju pacijenata.

Naime, prema njegovim rečima, na lečenju u KC Niš se nalazi 61 pacijent, dok je četvoro na respiratoru. Među obolelima nema dece, rekao je Tiodorović. Što se situacije u Vranju tiče, one je i dalje nepovoljna, ali pod kontrolom. Tamo ima 83 osobe sa bronho-pneumonijom, kao jednom ozbiljnom komplikacijom, koja kod 30% njih može preći u pneumoniju, priča on.

Tiodorović savetuje građanima da na testiranje odlaze ukoliko imaju i male tegobe, blagu temperaturu, i bol u grlu. Ističe, pak, da ima utisak da se javlja veliki broj ljudi bez tegoba, što stvara gužvu i povećava strah.

Pravi pik virusa tek za nekoliko dana

Podsetimo, u Nišu je 24. juna održano finale Kupa Srbije, dok su se republički i parlamentarni izbori, održali 21. juna. S obzirom na to da je vreme inkubacije od sedam do deset, maksimum 14 dana, tada će se videti prava situacija.

Branislav Tiodorović izjavio je da će pravi pik virusa biti za nekoliko dana. “Mi ćemo pravi pik imati u celoj Srbiji, pa i u Nišu verovatno za pet, šest dana, iz prostog razloga što merimo šta se dešavalo, od utakmica, skupova koji su bili organizovani, dakle rođendana, svadbi, žurki, a toga je bilo mnogo”, rekao je on.

Prema najnovijim podacima, u Srbiji ima 1,625 aktivnih slučajeva, dok je od 29. do 30. juna registrovano novih 276 obolelih, a na respiratorima je 42.

Pažnju javnosti nedavno je privuklo je istraživanje BIRN-a kojim je potvrđeno da je broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog. Najveća razlika u broju umrlih primećena je u Kliničkom centru Niš. Prema zvanično objavljenim podacima umrlo je 77 pacijenata, podaci iz informacionog sistema u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminulih čiji je rezultat testa označen kao pozitivan. To čini razliku od 166 mrtvih.

 

Dostava hrane u Nišu