Danas zaseda krizni štab: Nepoštovanje osnovnih mera dovodi do nestabilnosti epidemiološke situacije

Korona virus
Korona virus ilustracija

Danas zaseda krizni štab. Raspravljaće se o ponovnom otvaranju kovid bolnica, kao i o uvođenju pojedinih mera.

Danas zaseda krizni štab, ponovno okupljanje prouzrrokovao je porast broja zaraženih. Zbog toga će se odlučivati o ponovnom otvaranju pojedinih kovid bolnica. Takođe, raspravljaće se o uvođenju pojedinih mera. Epidemiolog BranislavTiodorović ocenio je da je situacija nestabilna zbog nedavnih masovnih okupljanja. “Virus nije oslabio, već je manji broj onih koji ga prenose”, smatra on i dodaje, “Imamo talasić iza nekih događaja, nisu to samo utakmice, već i mali skupovi u zatvorenom prostoru.”

Što se uvođenja mera tiče, Tiodorović kaže da to zavisi od nas i odgovornog ponašanja. “Treba postaviti pitanje da li u gradovima, gde je veći rizik, moraju da se sprovode dodatne mere, ograničenje okupljanja, sportske aktivnosti i slično.”

U Srbiji prema poslednjem izveštaju ima 731 aktivnih slučajeva, a broj zaraženih od prethodnog izveštaja povećao se za 96. U KC Niš na respiratorima se nalazi četvoro pacijenata, dok je 39 hospitalizovano.

Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvaničnog

Pažnju javnosti, privuklo je istraživanje BIRN-a kojim je potvrđeno da je broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog. Novinari su imali uvid u u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19. Najveća razlika u broju umrlih primećena je u Kliničkom centru Niš. Prema zvanično objavljenim podacima umrlo je 77 pacijenata, podaci iz informacionog sistema u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminulih čiji je rezultat testa označen kao pozitivan. To čini razliku od 166 mrtvih.

Broj umrlih u periodu od 19. marta do 1. juna veći je za 388 od zvaničnih. Prema tim podacima u Srbiji je za ovaj period bilo 244 umrlih, dok je uvidom u državni informacioni sistem Covid19, utvrđeno da su od korone umrla 632 pacijenta.

Novinari BIRN-a pokušali su da razgovaraju sa zvaničnicima. Kontaktirali su v.d. direktorku Batuta, Vericu Jovanović, ali ona je odbila da razgovara sa njima.