Danas je rođendan Pozorištu lutaka: Uvek tu za svoju publiku

rođendan pozorišta lutaka
Damojed: Foto: Pozorište lutaka Niš

Danas je rođendan Pozorištu lutaka. 62 godine mališani u Nišu uživaju u predstavama ovog pozorišta.

Pozorište lutaka danas slavi svoj 62 rođendan. Posle sedam godina amaterskog rada, 28 premijernih predstava i stotine repriza, 23. juna 1958, doneta je odluka o prerastanju u profesionalnu ustanovu, Dečje pozorište, sa lutkarskom i živom scenom, kojim je rukovodio Jordan Paunović. Četiri godine kasnije, prerasta u Pozorište lutaka. Iste godine sa predstavom “So vrednija od zlata” nastupa na prvim Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

Pozorište lutaka je šezdesetih i sedamdesetih godina nizalo uspehe. To je period izlaska i na inostrane scene, prvih nagrada, priznanja sa susreta i festivala. Na Dan oslobođenja Niša, 14. oktobra 1977. godine, seli se u novu zgradu, u kojoj se i danas nalazi. Tada je, zahvaljujući dobrim uslovima za rad, Lutkarsko pozorište napredovalo. Primenjuju se različite lutkarske tehnike: marioneta, ginjol, crni teatar, teatar senki itd. Spremaju se i kombinovane predstave sa živim glumcima na sceni, pa i kompletne žive predstave kao vid delatnosti kojim se žele pridobiti stariji uzrasti dečje publike. Nove generacije glumaca, u saradnji sa starijim kolegama stvaraju kvalitetne predstave, koje publika obožava.

Pozorište lutaka je tu za svoju publiku i u teškim vremenima

U periodu kada je cela planeta suočena sa epidemijom korona virusa, Lutkarsko pozorište preselilo se u virtuelni svet. Već mesecima se na njihovom YouTube kanalu emituju predstave poput Olovnog vojnika, Malog princa i Silvesterovog blaga. Trenutno možete pogledati predstave Tri prasetaČarobnjak iz Oza.

U okviru saradnje sa GO Medijana, planirano je izvođenje tri predstave na platou ispred pozorišta i u parku Svetog Save, kojim bi se obeležio rođendan Pozorišta lutaka. Međutim, zbog nestabilnih vremenskih prilika, i čestih i obilnih kiša, predstave su odložene.

“Rođendansko slavlje će se održatu u četvrtak, 26. juna u parku Svetog Save u 19.00 časova, a družićemo se i u petak i subotu”, kažu iz Lutkarskog.

Program proslave

Četvrtak, 25. jun, proslava 62. rođendana Pozorišta lutaka

– Dečiji hor „Vilenjaci“
– Duet Jana Mislovaljević i Mladen Marinković – pobednici
“Majske pesme“ 2018. godine
– Predstava „Patkica Žutkica“

Petak, 26. jun, predstava „Luckasti klovnovi“

Subota, 27. jun, predstava „Kosić Bosić“

Program i predstave su besplatni, a posetioci se mole da poštuju propisane mere koje se tiču odstojanja, kako bi se omogućila bezbednost svih prisutnih.