Odlazak genija: Neverovatno je da je Stiven Hoking preminuo baš danas

Preminuo Stiven Hoking
Preminuo Stiven Hoking

Stiven Hoking, fizičar i jedan od najvećih naučnika današnjice, umro je rano jutros u 76. godini, u svom domu u blizini Kembridža, saopštila je porodica.

Zanimljivo je da se baš na današnji dan 1879. rodio Albert Ajnštajn i da je danas dan posvećen broju Pi.

Stiven Hoking je umro 14. 3. u 76. godini.

Albert Ajnštajn je rođen 14. 3. i takođe umro u 76. godini.

Danas je dan broja Pi koji iznosi 3,14.

Mislite o tome…

Kako je prenela porodica, Hoking je umro u svom domu u Kembridžu rano jutros

Čuveni fizičar i matematičar bio je poznat po svom radu na crnim rupama i teorije relativnosti, a napisao je i nekoliko popularnih naučnih knjiga kao što je Kratka istorija vremena. 

Stiven Hoking je u 22. godini oboleo od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) i davano mu je samo par godina života. ALS počinje slabljenjem mišića, nakon čega sledi iscrpljenost, paraliza, gubljenje sposobnosti govora, gutanja, a na krajhu čak i disanja. Bolest ga je vezala za kolica, a kako su mu mišići atrofirali nije bio ni u mogućnosti da priča osim preko sintetizatora glasa. 

To što je doživeo 70-te je pravo čudo, s obzirom da ljudi oboleli od ALS retko kad požive više od pet godina. Hoking se nikad nije predavao već je nastavio da radi, dajući ogroman doprinos fizici i matematici. 

Stiven Hoking je bio posvećen nauci

Profesor Hoking je otkrio da crne rupe oslobađaju energiju i blede u ništavilo – fenomen koji je nazvan Hokingova radijacija. U saradnji sa matematičarem Sir Rogerom Penroseom on je demonstrirao da Eisteinova teorija relativiteta implicira da prostor i vreme imaju svoj početak u Velikom prasku i kraj u crnim rupama. 

Naučnik je postao veoma popularan van akademskih krugova zbog načina na koji je prenosio svoja znanja. Na veoma pristupačan i duhovit način je pričao o nauci približavajući je mladima, dok su njegove knjige bili bestseleri.

O njegovoj popularnosti svedoče gostovanja u popularnim serijama The Simpsons, Red Dwarf i The Big Bang Theory.

Global Digital Clinik