Nurdor i Zavod za transfuziju krvi organizuju akciju “Zajedno smo jači”

nurdor
Foto: Ilustracija

Svetski dan dobrovoljnih davaoca krvi u ponedeljak 14.juna, zajedno će obeležiti Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR i Zavod za transfuziju krvi u Nišu. Akcija će biti održana u Zavodu za transfuziju krvi od 10 do 14 sati, pod sloganom “Zajedno smo jači”.

“Dati krv znači spasiti nečiji život, a to najbolje razumeju deca i mladi koji se leče od malignih bolesti. U toku lečenja roditelji dece često strahuju da li će biti krvi a u borbi sa vremenom , ne retko, pomoć traže od najbližih pa i putem društvenih mreža”, rekla je Marija Tomić ispred NURDOR-a u Nišu.

Ona je dodala da prema pojedinim podacima  u Srbiji od 100 ljudi koji mogu da budu dobrovoljni davaoci, samo njih 3 da krv, i dodala da je to razlog pokretanja ove akcije zajedno sa Zavodom za transfuziju krvi u Nišu.

Cilj je da skrenemo pažnju javnosti na to koliko je bitno davanje krvi”, istakla je ona.

Prema rečima dr Predraga Đorđevića, šefa organizacije davalaštva u Zavodu za transfuziju krvi u Nišu, svaka terapija koju primaju pacijenti a koji se leče od malignih bolesti, a to su kako ističe mladi i deca, zahteva transfuziju krvi. U suprotnom, kaže, da njihovo lečenje ne bi bilo uspešno.

On je poručio da nema razloga za strah od kovida, jer se ovaj virus ne prenosi putem krvi, kao i da ne postoje ograničenja poput PCR testa, jedini uslov za davaoce je kako kaže, dobro zdravlje.

Iz Nurdora obaveštavaju i da ko je preležao koronu – može da da krv, kao i vakcinisani građani (nakon dve nedelje za većinu vakcina). Dodaju i da ako ste već davali krv ove godine da je za žene potrebno da je prošlo 4 meseca, a za muškarce tri.