Noć muzeja u Nišu: “Sloboda” na više od 20 lokacija

16. Noć muzeja: Nova muzejska avantura zakazana za 18.maj
16. Noć muzeja

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta.

Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

16. po redu manifestacija Noć muzeja , održaće se u subotu, 18. maja, na više od 20 lokacija u Nišu, a sugrađani će od 17 časova pa do 1 čas iza ponoći moći da uživaju u brojnim sadržajima koji se nadovezuju na ovogodišnji moto, a to je “Sloboda umetničkog izražavanja”.

PROGRAM:

– Oficirski dom

Izložba Umetnost osamdesetih i devedesetih danas- The Rhythm Divine , grupe profesionalaca u umetnosti ART-ZOOM i autora Ivone Fregl

Nastup di-džeja Muzika 80-ih i 90-ih od 21-23 sata

– Paviljon u Tvrđavi

Izložba Ljiljane Stojanović pod nazivom “Vibracije svetlosti”.

Nastup instrumentalnog sastava “Impresija” od 20 do 21 sat

– Salon 77

Izložba Andreje Petraković pod nazivom “Klupko”

U periodu od 21 do 23 sata u svim izložbenim prostorima za posetioce će biti organizovana stručna vođenja kustosa kroz izložbe.

– Narodni muzej u Nišu

Objekti Narodnog muzeja Niš u subotu 18. maja biće otvoreni do ponoći (ponovno otvaranje objekata koji rade do 15 sati subotom je u 17 sati).

Sve vreme je ulaz besplatan za pojedinačne posete domaćih i stranih turista. Ulaz plaćaju samo organizovane grupe domaćih i stranih turista koje dolaze preko turističkih agencija.

19.00 Otvaranje izložbe “Muzejski i pozorišni plakat”, autor Ivan Mišić dizajner
19.45 Poeziju čita Milica Milenković pesnik i književni kritičar
20.30 Trupa Književna boemija, premijera poetske drame “Maldoror iks” Branko Miljković
20.45 “Pesnički trenutak” pesme Branka Miljkovića Gordane Todorović i Radeta Drainca
21.30 Stručno vodjenje kroz stalnu postavku St.Sremac/B.Miljković

Stalna postavka biće otvorena od 10.00 do 16.00

Riznica-knjizevnosti-osvajanje-slobode_nm750

– Galerija Sinagoga – Izložba Milovan Krstić

Stručno vođenje autorke izložbe muzejske savetnice Mare Makarić od 21:00, 22:00 i 23:00 sata.

– Logor „12. Februar“

17:30 sati Kreativna radionica, izrada nakita iz zbirki Narodnog muzeja Niš

19:00 sati: Radionica: Upotreba savremenih tehnologija u funkciji očuvanja kulturnog nasleđa i trdicionalni vid muzejske dokumentacije (karton predmeta),

20:30 sati: Otvaranje izložbe fotografija Aleksandra Markovića i prezentacija aplikacije za Memorijalni kompleks „12. februar“

Na arheološkom loklitetu Medijana 18. maja od 18 sati održava se koncert:

Muzički monogram: Biseri klasične muzike

Koncert se priređuje u saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Nišu.

Ulaz na Medijanu moguć je isključivo kartama koje se dobijaju BESPLATNO u objektima Narodnog muzeja Niš – Arheološka sala i Ćele kula u četvrtak i petak u vremenu od 9 do 19 sati. Jedna osoba može najviše dobiti dve karte.

Ulaz na Medijanu u subotu 18. maja je isključivo od 17:15 do 17.50 časova. Koncert počinje u 18 sati.

– Narodno pozorište

U Narodnom pozorištu slobodu će kroz vizuelni sadržaj prikazati studenti sa Odseka za grafički dizajn Fakulteta digitalnih umetnosti.

Oni će, po rečima organizatora, zainteresovanima predstaviti simbiozu moderne digitalne umetnosti sa tradicionalnim likovnim tehnikama.

– Narodna biblioteka „Stevan Sremac” u Nišu

Narodna biblioteka „Stevan Sremac” u Nišu će se pridružiti Kulturnoj manifestaciji „Noć muzeja”, postavljanjem pet izložbi u prostorijama svoje Biblioteke.

Posetioci će moći, 18. maja 2019. godine, u periodu od 18.00 časova do 1 čas po ponoći, da pogledaju i uživaju u izložbama:

„Bibliotekom kroz vreme”, izložba autora Ivane Petković, Ljubiše Nikolića i Marine Vukašinović, u kojoj je prikazana hronoligija razvoja Narodne biblioteke „Stevan Sremac” Niš – izložba će biti postavljena u velikoj čitaonici Odeljenja periodike

“Bibliotečka riznica”, stalna izložbena postavka posvećena dvema značajnim ličnostima iz istorije Biblioteke, Stevana Sremca i episkopa Jeronima i kulturnoj istoriji grada Niša.

Najstarije knjige, koje su čuvaju u Biblioteci, naslovi za koje se smatralo da najbolje osvetljavaju Sremčevu ličnost, knjige koje je potpisao vladika Jeronim, kao i publikacije koje se odnose na njegov život, dragoceni eksponati iz zavičajne zbirke i posebnih fondova, podeljeni su u više celina – izložba je postavljena na spratu Biblioteke

U Ruskom kutku Biblioteke, izložena je kolekcija slika autorke Marije Aleksejevne Polenove (1816-1895).

Odeljenje serijskih publikacija je povodom 115 godina od osnivanja „Politike” priredilo kraći pregled najzanimljivijih naslovnih strana ovog lista.

Prvi broj dnevnog lista „Politika” pojavio se u prodaji oko 14.00 sati u Beogradu, 25. januara 1904. po ceni od 5 para.

U prostorijama Ruskog kutka Biblioteke, sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba radova Bratislava Anđelkovića, poznatijeg kao Bata iz Vučja „Kamen drevnog snevača”. Postavka ima 58 eksponata i sastoji se od više ciklusa.

Muzeju zdravstvene kulture Instituta za javno zdravlje Niš predstaviće izložbu medicinske opreme 19. i 20. veka, čime će posetiocima biti predstavljen veliki put koji je u proteklih 130 godina pređen u razvoju nauke i njenoj primeni u medicinskoj tehnologiji. Autori: dr Stanko Majranović i dr Čedomir Šagrić.

Za predškolce i učenike osnovnih škola na istom mestu biće održana radionica „Moja zdrava porodica“ na kojoj će moći da pokažu likovni talenat i predstave svoje viđenje zdrave porodice.

– Nišville Jazz muzej

Uz otvorena vrata do 2 sata iza ponoći biće priređena i sešn svirka na platou ispred Jazz Muzeja

Muzej je osnovan kao poseban kulturni sadržaj grada Niša koji promoviše istoriju džeza. Zbirka sadrži originalna američka izdanja najznačajnijih gramofonskih ploča, temetske celine posvećene Dušku Gojkoviću, Miši Blamu, Beniju Golsonu … kao i zbirku instrumenata koji su jednim delom dostupni posetiocima kako bi se osetili čar muziciranja.

Poseban prostor u muzeju, namenjen je za dve nezavisne tematske celine namenjene — američkiom kralju soula Solomonu Burkeu i balkanskom i niškom kralju muzike i jednom od deset najvećih bluz pevača na svetu Šabanu Bajramoviću, u kojoj posebno mesto ima replika Šabanovog spomenika koji se nalazi na Nišavskom keju – rad akademskog vajara Vladana Ašanina.

U muzeju svoje mesto ima i zbirka Televizije Nišvil, koja poseduje video zapise iz prethodnih dvadeset izdanja Festivala, a takođe ima snimke svih intervjua, konferencija za štampu i mnogih ekskluzivnih neemitovanih snimaka najvažnijih džez muzičara sveta.

– Istorijski arhiv

Fotografije iz prošlosti ljubitelji ove umetnosti videće u Istorijskom arhivu.

Izložba fotografija  pod nazivom “Svetlopisi vekova” obuhvata prikaz istorije grada od Srpsko-turskih ratova, Balkanskih i dva svetska rata, kao i znamenite ličnosti na izložbi „Svetlopisi vekova“.

Umetničkoj školi biće održana izložba radova i maskenbal, dok će u Školi mode i lepote biti prikazana revija frizura, ručno štampanih majica i učeničkih modnih i foto-kreacija.

19.00 – 23.00 Radionica izrade maski na temu Bauhaus
19.00 – 23.00 Maskenbal učenika na temu Bauhaus
21.00 – 22.00 Muzički program, hor Umetničke škole

Noć muzeja Niš 2019

Učenici Gimnazije “Svetozar Marković” organizuju Noć biologije na kojoj će biti prikazano kako je ova nauka doprinela osvajanju slobode.

Niš kao grad elektronike, posetiocima Univerziteta Singidunum Audio muzej „Dragan Bojković“ i Etno-muzej „Rautovo“ prikazaće stalnu postavku aparata koje je proizvela Elektronska industrija.

– Dečiji centar

Postavka: Boje mog detinjstva – dečje likovno stvaralaštvo na temu “Imam slobodu”

Povodom otvaranja izložbe biće priređen prateći program sa muzičkim, baletskim i poetskim nastupima i dodela nagrada.
Noć muzeja Niš 2019

 

Više o manifestaciji NOĆ MUZEJA

16. Noć muzeja: Nova muzejska avantura zakazana za 18.maj

A OVAKO JE SVE TO IZGLEDALO POŠLE GODINE

Noć muzeja u Nišu: Hiljade Nišlija posetilo programe na 16 lokacija