Narodna biblioteka „Stevan Sremac”: Izložbe u manifestaciji “Noć muzeja”

Narodna biblioteka „Stevan Sremac” u Nišu
Narodna biblioteka „Stevan Sremac” u Nišu

Narodna biblioteka „Stevan Sremac” u Nišu će se pridružiti Kulturnoj manifestaciji „Noć muzeja”, postavljanjem pet izložbi u prostorijama svoje Biblioteke.

Posetioci će moći, 18. maja 2019. godine, u periodu od 18.00 časova do 01.00 čas po ponoći, da pogledaju i uživaju u izložbama:

„Bibliotekom kroz vreme”, izložba autora Ivane Petković, Ljubiše Nikolića i Marine Vukašinović, u kojoj je prikazana hronoligija razvoja Narodne biblioteke „Stevan Sremac” Niš – izložba će biti postavljena u velikoj čitaonici Odeljenja periodike

„Bibliotečka riznica”, stalna izložbena postavka posvećena dvema značajnim ličnostima iz istorije Biblioteke, Stevana Sremca i episkopa Jeronima i kulturnoj istoriji grada Niša. Najstarije knjige, koje su čuvaju u Biblioteci, naslovi za koje se smatralo da najbolje osvetljavaju Sremčevu ličnost, knjige koje je potpisao vladika Jeronim, kao i publikacije koje se odnose na njegov život, dragoceni eksponati iz zavičajne zbirke i posebnih fondova, podeljeni su u više celina – izložba je postavljena na spratu Biblioteke

U Ruskom kutku Biblioteke, izložena je kolekcija slika autorke Marije Aleksejevne Polenove (1816-1895).

Odeljenje serijskih publikacija je povodom 115 godina od osnivanja „Politike“ priredilo kraći pregled najzanimljivijih naslovnih strana ovog lista. Prvi broj dnevnog lista „Politika“ pojavio se u prodaji oko 14.00 sati u Beogradu, 25. januara 1904. po ceni od 5 para.

U prostorijama Ruskog kutka Biblioteke, sa početkom u 19.00 časova, biće otvorena izložba radova Bratislava Anđelkovića, poznatijeg kao Bata iz Vučja „Kamen drevnog snevača”. Postavka ima 58 eksponata i sastoji se od više ciklusa.