NKD objavila deo ugovora kojim se potvrđuje da Niš dnevno plaća 6.313 evra državi za aerodrom

nkd
Foto: www.facebook.com/nisairport

NKD je obavestila građane da se od juče iz budžeta grada isplaćuje novac državi za aerodrom.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju obratila se juče Nišlijama u otvorenom pismu.

“Obaveštavamo vas da je od današnjeg dana vaš Grad dužan da isplaćuje Ministarstvu odbrane 6.313 evra dnevno samo za isplatu kamate na ime dugovanja za zemljište aerodroma. Podsećamo vas, Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja oduzeli su od vas to zemljište, zajedno sa niškim aerodromom.”

Umesto da ulaže u aerodrom koji je preotela još pre skoro dve godine, država će početi sa naplatom dnevne kamate niškom aerodromu u iznosu više od 6000 evra dnevno na ime dugovanja aerodroma Ministarstvu odbrane za zemljište aerodroma.

Niš će tako na godišnjem nivou izdvajati četiri puta više novca nego što to čini za poljoprivredu i razvoj sela.

“Budući da problem dugovanja nije rešen ni uoči izbora, te da se vlast u gradu i državi još nije konstituisala, pribojavamo se da je funkcionisanje Grada Niša u ovakvoj situaciji veoma ugroženo. Neozbiljnošću nosilaca vlasti došli smo u situaciju da nam se dug gomila, a da trenutno ne postoje institucije koje bi mogle bilo šta da preduzmu”, navodi se u pismu.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije prete

Kako NKD u svom Facebook statusu navodi, ove institucije prete NKD-u da “će snositi posledice za objavljivanje lažnih vesti” o kamati za aerodromski dug. Stoga su oni objavili ugovor u kojem se vidi iznos kamate i datum kada počinje naplata. “Ovaj ugovor nikada nije menjan ili raskidan, niti je bilo koja stavka iz ugovora menjana osim u obećanjima političara na vlasti.” NKD

U periodu kada je poklanjanje aerodroma izazvalo ogromno nezadovoljstvo kod građana jedno od glavnih opravdanja lokalnih vlasti u Nišu bilo je da će poklanjanjem aerodroma Grad Niš da reši ogroman dug koji je nastao prema Republici. 5. 2. 2019. je Gradonačelnik Bulatović izjavio da će dug biti oprošten do kraja 2019. godine, da bi Ministarstvo građevinarstva 28. februara iste godine potvrdilo da se dug neće oprostiti.

Grad Niš će od jula morati da plaća 6.313 evra dnevno državi za aerodrom koji mu je oduzet

Dostava hrane u Nišu