RHMZ izdao upozorenje na visoke temperature: Vreme je opasno

RHMZ
Foto: Pixbay

RHMZ izdao je upozorenje na visoke temperature. Na teritoriji južne, istočne i jugoistočne Srbije izdato je upozorenje o ekstremno visokim temperaturama.

U Nišu se danas može očekivati dnevna temperatura do 34 stepena. Prognoza UV indeksa pokazuje da je njegova vrednost vrlo visoka. Na teritoriji jugoistoka zemlje prognoziraju se temperature iznad 35 stepeni. Meteo alarm je narandžast. Ugroženi su hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje. Veoma povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih ili drugih požara. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova.

Trudite se da izbegavate da budete napolju u toku dana, ukoliko zbog neodložnih obaveza ipak morate van kuće primenite ove savete:

  • uvek sa sobom nosite flašicu sa vodom.
  • zaštitite glavu kako ne biste dobili sunčanicu,
  • nosite laganu odeću, svetlijih boja, koje ne privlače sunčeve zrake.

Izdato je i žuto upozorenje za grmljavinu.

Postoji rizik od udara groma, opasnost za život ljudi i životinja. Mogući su problemi u transportu električne energije zbog udara groma. Može se očekivati i lokalna pojava intezivnih pljuskova, bujica i jakih udara vetra sa štetama na pokretnoj i nepokretnoj imovini.

Dostava hrane u Nišu