Nišlijke koje stoje rame uz rame sa muškarcima

Prijem za žene specifičnih zanimanja u GO Medijana
Prijem za žene specifičnih zanimanja u GO Medijana

Iako se u svetu poslednjih godina situacija sa ravnopravnošću polova u poslu menja, u Srbiji stvari idu znatno sporije. Kod nas se još uvek smatra da žene moraju da budu odlučnije da bi napredovale u muškom svetu.

Ipak, to ne znači da ne postoje žene u našoj zemlji koje inspirišu i koje stoje rame uz rame sa muškarcima.

Osam Nišlijki sa specifičnim animanjima su dobar primer za to, a koje je ugostio povodom Dana žena, predsednik GO Medijana, Nebojša Kocić.

Osam uspešnih Nišlijki koje inspirišu 

Dragana Sotirovski – Načelnica Nišavskog okruga

Lidija Stojadinović –pripadnica Odreda žandarmerije

Sonja Šalinger – interventni kardiolog

Ivana Stojičić – vozač autobusa

Suzana Kocić – operater za bespilotne letelice

Jelena Tanasković –otpravnik vozova

Dijana Stojković – oficir odeljenja policije

Jasmina Veljković – majka sedmoro dece koja živi na opštini Medijana

Oficirke, načelnice, vozači, majke

“Svaka od njih posebna na svoj način i najbolji dokaz da žene mogu sve. Obavljajući ozbiljne, odgovorne i teške poslove pokazale su da su ravnopravne sa muškarcima, a Jasmina Veljković, majka sedmoro dece, da su žene i moćnije od muškaraca”, rekao je predsednik GO Medijana, Nebojša Kocić.

Zahvaljujući na ukazanoj pažnji Jasmina Veljković je rekla da je decu rađala zato što ih voli, a da o svojoj veličini nikada nije razmišljala.

Nišlijke koje stoje rame uz rame sa muškarcima
Nišlijke koje stoje rame uz rame sa muškarcima

„Što se odgovornosti tiče, nije velika razlika u čuvanju dvoje, troje ili sedmoro dece, samo što onda majka ima više obaveza oko njih. To mi pričinjava zadovoljstvo, ali bi stalan posao za mene i mog supruga mnogo značio”, kaže Jasmina Veljković.

Samo osam posto žena nalazi se na rukovodećim položajima u Srbiji, dok su primanja žena za 11 posto manja u odnosu na njihove kolege, istakli su u Savezu samostalnih sundikata Niša povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena. Iako su obrazovanije, 58 posto ženske populacije završava fakultete, nažalost muškarci bolje prolaze na tržištu rada, poželjniji su kao radnici.

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić je istakao da će se sa Jasminom ponovo sresti narednih dana i pomoći koliko god to može, ali i potražiti pomoć drugih institucija zarad rešavanja egzistencijalnih pitanja ove porodice.

Jedna od gošći predsednika Gradske opštine Medijana Nebojše Kocića bila je Ivana Stojičić vozač autobusa u gradskom prevozu.

“U Nišu samo tri žene rade ovaj posao. Bilo nas je osam, ali kako je ženi u muškom poslu sve teže jer vas stalno preispituju i proveravaju , napustile su ga”, kaže Ivana.

Dragana Sotirovska, Lidija Stojadinović i Jasmina Veljković sa predsednikom GO Medijana

Dijana Stojković, oficir odeljenja policije, kaže da je njen posao odgovoran i dinamičan.

„Kolege su zaštitnički nastrojene, ali smo na terenu svi ravnopravni“, dodala je Dijana.

Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog okruga, na ovu funkciju došla je posle više desetina godina koje su na tom položaju proveli muškarci, što, kako kaže, predstavlja veliku odgovornost, ali i motiv da radi bolje.

“Uz dužno poštovanje prema muškarcima žene bolje organizuju posao i uvode red, što ih kvalifikuje da sa muškarcima stanu rame uz rame”, istakla je Sotirovska.

Gošće predsednika Gradske opštine Medijana Nebojše Kocića bile su Lidija Stojadinović pripadnica Odreda žandarmerije, Suzana Kocić jedina žena u Srbiji operater za bespilotne letelice, Jelena Tanasković otpravnik vozova, dok dr Sonja Šalinger interventni kardiolog nije mogla da dođe, jer je bila neophodna na svom radnom mestu i danas.

Ove izuzetne žene dobile su cveće i po dve karte za koncert Ivana Bosiljčića.

Cveće od predsednika Gradske opštine Medijana Nebojše Kociće dobile su i novinarke koje su izveštavale o ovom događaju.