Nišlijama predstavljene aktivne mere zapošljavanja NSZ-a

Foto - Ilustracija

Akcionim planom zapošljavanja za 2018. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da za aktivne mere zapošljavanja ove godine bude izdvojeno 3,65 milijardi dinara iz sredstava Nacionalne službe, kao i dodatnih 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom, rekao je u Nišu direktor NSZ-a, Zoran Martinović.

NSZ predstavila aktivne mere zapošljavanja u Nišu
NSZ predstavila aktivne mere zapošljavanja u Nišu; Foto: Naissus Info

On je istakao da je Nacionalna služba zapošljavanje 14. februara raspisala javne pozive programa i mera aktivne politike zapošljavanja.

“Na raspolaganju biti i pet miliona evra iz pretpristupne pomoći što će, kaže, uključiti dodatnih 1.500 lica u programe mera koji su identični pozivima NSZ”, dodao je Martinović.

Većina raspisanih javnih poziva traju do 30. novembra ove godine, stim da javni konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica, i javni konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom, traju do 2. aprila.

Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje, kao i javni poziv nezaposlenima romske nacionalnosti za dodelu subvencije za samozapošljavanje, traju do 16. aprila.

Nezaposlenih 10 odsto manje za godinu dana

“U Srbiji je trenutno 620.000 nezaposlenih i u odnosu na januar prošle godine taj broj je manji za 10 odsto”, istako je Martinović u Nišu na prezentaciji programa i mera aktivne politike zapošljavanja za 2018. godinu.

Informacije lako dostupne

Svi javni pozivi kao i obrasci potrebni za konkurisanje se nalaze na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Informacije o javnim pozivima i konkursima sva zainteresovana lica mogu dobiti i u svakoj organizacionoj jedinici NSZ ili putem Pozivnog centra NSZ, pozivom na broj: 0800/300-301 (besplatan poziv iz fiksne telefonije).