Jugoslovenska kinoteka u Nišu: Kultni film Kad budem mrtav i beo

Kad budem mrtav i beo; Foto: NKC
Kad budem mrtav i beo; Foto: NKC

Projekcija digitalizovane i restaurisane verzije kultnog filma „Kad budem mrtav i beo“, Živojina Pavlovića u okviru projekta „VIP Kinoteka“ biće prikazana u maloj sali Niškog kulturnog centra u sredu, 28. februara od 19 časova.

Prema rečima jednog od scenarista, Gordana Mihića, pre 50 godina bila je hrabrost snimiti takvu sliku socijalističke svakodnevice.

Dragan Nikolić je ulogom Džimi Barke ostvario jednu od svojih životnih uloga, a Džon Šlezinger izjavio je da ga je za „Ponoćnog kauboja“ inspirisao upravo ovaj film.

Na ovogodišnjem Berlinala, u posebnom programu prikazan je ovaj klasik jugoslovenske i srpake kinematografije, koji je zauzeo 4. mesto na listi naših najboljih filmova svih vremena.

Ulaz je besplatan.

Projekat „Vip Kinoteka“ ima za cilj da se očuvaju i zaštite neki od najpoznatijih naslova naše “sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Prvi u nizu prikazaće se kultni film domaće kinematografije koji je proglašen za najbolji srpski film – „Ko to tamo peva“.

Gala premijera ovog restauriranog i digitalizovanog filma u Beogradu održana je 14. decembra 2017. godine.

U okviru ovog projekta, biće očuvani i zaštićeni, između ostalog i filmovi Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića…

„Kada sam stupio na dužnost direktora Jugoslovenske kinoteke obećao sam da će digitalna restauracija srpskih filmskih klasika biti prioritet za vreme mog mandata. Zahvaljujući razumevanju kolega iz kompanije Vip mobile, realizacija ovog velikog posla počinje na najbolji mogući način. Negde pre godinu dana izašli smo pred javnost sa prvih 100 srpskih filmova koji su dobili status kulturnog dobra od velikog značaja. Preduslov kvalitetne digitalne restauracije podrazumeva da smo u posedu negativa filma koji se po zakonu čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke. Pored ponovnih premijera u Beogradu restaurisane verzije srpskih klasika biće prikazane širom naše zemlje“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Projektom “Vip Kinoteka”, koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja od nacionalnog značaja snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Digitalna restauracija je tehnika koju sve evropske i svetske kinoteka koriste kako bi očuvale filmsku baštinu za budućnost.

Global Digital Clinik