Niški studenti pišu za Vikipediju

Studenti koji pišu za Vikipediju; Foto: Filozofski fakultet Niš
Studenti koji pišu za Vikipediju; Foto: Filozofski fakultet Niš

Departman za pedagogiju Filozofskog fakulteta ostvario je saradnju sa organizacijom Vikimedija Srbija koja ima za cilj stvaranje, prikupljanje i distribuiranje korisnih sadržaja na neprofitan način.

U okviru projekta za sada su održane dve radionice. Prvu je održao Nebojša Ratković, koordinator obrazovnog programa Vikimedije. Ona je bila tehničkog karaktera i studenti su se upoznali sa načinom unosa i osnovnim pravilima za uređivanje članaka. Osim toga, dobili su priliku da vežbaju korišćenje različitih vrsta viki alata.

Vikipedija je enciklopedijski projekat slobodnog sadržaja na internetu koji razvijaju dobrovoljci uz pomoć vikisoftvera. Projekat je započet 2001. godine i njime rukovodi neprofitna organizacija „Zadužbina Vikimedija”. U ovom trenutku Vikipedija ima više od 48,2 miliona članaka na 295 jezika, od čega je preko 5,6 miliona napisano na engleskom, a preko 608.000 na srpskom jeziku.

Druga radionica bila je posvećena rešavanju nedoumica i problema u vezi sa unošenjem članaka, kao i razmeni dosadašnjih iskustava koja su u vezi sa projektom.

Ono što su naučili studenti su implementirali u svoje radove. Umesto klasičnih seminarskih radova, kao predisiptnu obavezu imali su da pišu članke za Vikimediju na temu istorije pedagogije.

Filozofski fakultet u Nišu sarađuje sa organizacijom "Vikimedija"
Filozofski fakultet u Nišu sarađuje sa organizacijom “Vikimedija”

Niški fakultet ostvario saradnju sa organizacijom “Vikimedija”

“Naš osnovni cilj je da podstaknemo studente na društveno angažovanje i da im ukažemo na opšti značaj znanja koje stiču na Fakultetu i u okviru predmeta Istorija pedagogije. Takođe, smatramo da oni na ovaj način razvijaju odgovornost prema adekvanoj interpretaciji i širenju naučnog znanja iz oblasti kojom se bave. Pošto su u projekat uključeni studenti prve godine, ovi članci su među prvim njihovim radovima u kojima oni nose odgovornost za to da sadržaji koje objavljuju budu iz relevantnih izvora, da su podržani odgovarajućim referencama i da poštuju autorska prava”, objašnjava profesor na Departmanu za pedagogiju doc. dr Jelena Petrović koja aktivno učestvuje u ovom projektu.

Ideju za projekat potekla je od asistenta na ovom departmanu Marine Ćirić koju je Uprava Fakulteta u potpunosti podržala i zvaničnu saradnju započela u januaru ove godine kada je potpisan ugovor sa organizacijom Vikimedija.

Niz radionica i drugih aktivnosti najavljen je i za narednu školsku godinu.