Odbornici satima raspravljali o završnom budžetu Grada Niša

Sednica Skupština Grada Niša
Skupština Grada Niša

Gradska vlast je zadovoljna ostvarenim budžetom za 2017. godinu i stanje u gradskoj kasi ocenjuje kao najstabilinije u proteklih 11 godina, zaključeno je većinom glasova na sednici Skupštine Grada Niša.

Prema obrazloženju sekretara Sekretarijata za finansije, obim budžeta u prošloj godini bio je 10,1 milijardu dinara, a realizovan je 78 odsto.

Opozicija smatra da predviđeni budžet nije dobro realizovan, da nema novih radnih mesta i da su još povećani porezi.

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović objašnjava da je zbog povećanog stepena izgradnje i novih stambenih poslovnih prostora, došlo do većih prihoda poreza na imovinu i tvrdi da je trenutno zaposleno oko 77.000 Nišlija, što je, kao ističe, više nego ranijih godina.

“U odnosu na 2012. godinu kada je bilo 61.806 Nišlija sada ima više zaposlenih”, istako je gradonačelnik.

Iz opozicije kažu da Grad nema dovoljno prihoda i da kapitalne investicije nisu realizovane do kraja, odnosno u procentima 44 odsto od planiranog. Iz Niške inicijative su Niš uporedili sa Pirotom u kome je budžeta realizovan 99 odsto.

“Od milijardu i trista izvršeno je 600 miliona dinara, što nije bilo nikada u istoriji Grada Niša”, rekao je niški odbronik Branislav Jovanović. 

Iz Demokratske stranke su istakli da su porezi na zarade manji nego za vreme njihove vlasti 2012. godine.

Na sednici Skupštine Grada Niša je saopšteno i da se  vode razgovori oko novih investicija i da su ovih dana potencijalni investitori obišli dve lokacije za izgradnju fabrika.