Niški neurohirurzi od 10 najkomplikovanijih operacija mogu da urade 9

Operacija baze lobanje novom metodom
Operacija baze lobanje novom metodom; Foto: KC Niš

Niški neurohirurzi trenutno mogu da urade 9 od 10 najkomplikovanijih zahvata što maksimalno rasterećuje kolege iz Beograda, rekao je direktor KC Niš, prof. dr Zoran Radovanović, povodom uvođenja nove intervencije u niškim operacionim salama.

Zahvaljujući izuzetnoj koordnaciji tima lekara specijalista Klinike za neurohirugiju niškog Kliničkog centra i njihovih kolega iz Beograda, prvi put je urađena komplikovana, minimalno invazivna, neurohirurška intervencija na bazi lobanje i to kroz nosnu šupljinu pacijenta.

Operacija baze lobanje novom metodom; Foto: KC Niš

U odnosu na klasične operacije tumora mozga, baze lobanje i hipofize, ovakav zahvat traje kraće, a postoperativni proces je znatno jednostavniji.

Gost u operacionoj sali nove zgrade Kliničkog centra, koji je i demonstrirao ovu tehniku operacionog zahvata, bio je eminetni neurohirug, dr Dragan Savić, koji već godinama operiše na Klinici za neurohirugiju KCS, a tokom operacije, asistirala mu je doc. dr Vesna Nikolov, direkorka niške neurohirurške Klinike.

“Operacija tumora na mozgu može da traje i više od šest sati, a ovom novom metodom značajno skraćujemo i operativni i postoperativni proces, jer lobanja ostaje netaknuta, a čitav proces se odvija kroz nosne šupljine”, istakla je doc. dr Vesna Nikolov, direktorka Klinike za neurohirugiju KC Niš.

Operacija baze lobanje novom metodom; Foto: KC Niš
Operacija baze lobanje novom metodom; Foto: KC Niš

Oduševljen novoizgrađenim prostorom i opremom koju sada poseduje niški Klinički centar, gostujući neurohirug, dr Dragan Savić naveo je da su njegove kolege sa Klinike i on, ovakve intervencije u Beogradu počeli da rade pre nepune dve godine i da mu je drago što će sada uz njihovu pomoć, ovu tehniku primenjivati i niški lekari.

“Nastaviću da dolazim kad god me budu zvali, da im pomažem dok niški neurohirurzi ne budu sami potpuno počeli da rade ovakve intervencije, što će se, koliko vidim po njihovoj želji i stručnosti, dogoditi vrlo brzo”, izjavio je neurohirurg dr Dragan Savić.

Pre više od mesec dana, u novom prostoru KC Niš operisala je i prof. dr Danica Grujičić, jedan od najpoznatijih neurohirurga u ovom delu Evrope.

Global Digital Clinik