Niški KKK Nais treći na turniru basketa u kolicima

niški nais
KKK Nais (s leva Miljan Hadžović, Bratislav Kostić, Uroš Peralović, Aleksandar Dinić, Marko Aleksandrović)

Niški KKK Nais učestvovao je na novoosnovanom turniru u basketu u kolicima „Novkol 3h3“ koji je organizovala kompanija Novkol AD uz podršku Saveza košarkaša u kolicima Srbije.

Na turniru je učestvovalo šest ekipa, KKK Singidunum, KKK Soko, KKK Despot (svi iz Beograda), KKK Bijeljina iz Bijeljine, KKK Tigar iz Paraćina i niški KKK Nais.

Poznato je da niški košarkaši u kolicima treniraju od početka novembra u Bojniku. Razlog za to je što je hala „Čair“ pretvorena u kovid bolnicu. KKK Nais je u Bojniku krajem novembra organizovao „Nais Open 2020“. Zbog toga, ovo malo mesto na jugu Srbije smatraju svojom drugom kućom. Treninzima u Bojniku se KKK „Nais“ spremao za prvo takmičenje u sezoni.

Propozicije su nalagale da svaka ekipa nastupi sa po četiri igrača. Za KKK Nais su nastupili:

  • kapiten Bratislav Kostić,
  • Aleksandar Dinić,
  • Uroš Peralović i
  • Miljan Hadžović.

“Vredi napomenuti da je za KKK Tigar nastupio Naisovac Slaven Nonković”, kažu iz kluba.

KKK Nais je u grupi B imao pobedu (KKK Tigar) i poraz (KKK Bijeljina), pa se kao drugoplasirani iz grupe u polufinalu sastao sa KKK Singidunum, pobednikom grupe A, kasnije i pobednikom turnira.

Porazom od Singidunuma, za medalju su odmerili snagu sa KKK Soko, favorizovanim prestoničkim timom koji je tokom oktobra ubedljivo u dva navrata savladao KKK Nais, ali u košarci u kolicima. Pametnom igrom u odbrani, puleni trenera KKK Nais, prof. Miljana Hadžovića, pobedili su sa 7:3 i doneli pehar za treće mesto i bronzanu medalju.

Plasman na kraju turnira je sledeći:

  • KKK „Singidunum“ – Beograd
  • KKK „Bijeljina“ – Bijeljina
  • KKK „Nais“ – Niš
  • KKK „Soko“ – Beograd
  • KKK „Despot“ – Beograd
  • KKK „Tigar“ – Beograd

Kapiten prezadovoljan, trener takođe

Kapiten Bratislav Kostić je po mišljenju svih odigrao sjajno, a on smatra da su za to najzaslužnija kolica iz projekta dobijenog iz sredstava oportuniteta u okviru konkursa koje je raspisalo Ministarstvo pravde Republike Srbije. „Sa novim kolicima sam bolji igrač, bar za klasu. Krećem se linearno brže, startniji sam, a i brže menjam pravac. Zahvaljujem se Ministarstvu pravde Republike Srbije na novim kolicima. “

Trener i igrač Naisa, prof. Miljan Hadžović, zadovoljan je igrom i zalaganjem svojih igrača.
„Odbrana je bila ključ u oba meča koja smo pobedili. Veoma me raduje da se igrači lepo osećaju na terenu. Kapiten Bratislav Kostić je druga osoba u novim kolicima, a Uroš Peralović je odigrao ključne minute u pobedi za treće mesto. Zadovoljan sam i igrom Slavena Nonkovića, na ovom turniru u dresu KKK Tigar, našeg bratskog kluba iz Paraćina”, rekao je trener KKK Nais.

Radost i gorak ukus uprave

Predsednik KKK „Nais“, prof. dr Marko Aleksandrović, prezadovoljan je uspehom u Beogradu. Pohvalio je sjajnu organizaciju turnira u Beogradu, smatra da je inspirisala niške igrače da dođu do trećeg mesta pametnom igrom u pobedi protiv favorita KKK „Soko“ iz prestonice. Ipak, gorak ukus u ustima prvog čoveka KKK Nais je činjenica da putuju na treninge u Bojnik.

„Prošle godine smo tokom leta trenirali u Beloj Palanci, gde smo plaćali najam dvorane, dok smo u Knjaževcu besplatno trenirali. Sada treći mesec treniramo u Bojniku. Žao mi je što moramo da na treninge putujemo van Niša. Najviše mi je žao igrača, to su osobe sa invaliditetom, nije im lako sa transferima iz automobila u kombi, onda u salu, pa obratno. Kombiji nisu pristupačni, pa rizikuju povredu igrači i oni koji ih nose. Gubimo pola dana, trošimo sredstva za put koja idu iz džepa osoba sa invaliditetom, a oni već plaćaju visoku životnu cenu. Nismo privilegovani da treniramo u Nišu i prihvatili smo tu sudbinu da treniramo u „egzilu“. Bojnik nam je otvorio vrata, našli su nam se u nevolji – jednom rečju ljudi za primer. Verovali ili ne, imamo bolje uslove nego u Nišu. Hala je fantastična, higijena beskprekorna. Koristimo pristupačnu svlačionicu i bolje termine, toga u Nišu za nas nije bilo. Samo nam je put problem. Trošimo mnogo vremena i para.“ – žali se predsednik Naisa.

Dostava hrane u Nišu