Niški fotograf: Fotografija u crnoj-beloj tehnici otkriva dušu čoveka

Foto: Nikola Đorđević
Foto: Nikola Đorđević

Mladi niški fotograf, Nikola Đorđević je diplomirani psiholog, a fotografijom se bavi od 2012 kada je, kako kaže, kupio svoj prvi dslr aparat.

“Kako je moja želja za fotografijom bila velika, a kako ekonomska situacija nije dozvoljavala taj luksuz uspeo sam da se žrtvujem na drugim frontovima i nekako uštedim od stipendije kako bih to uradio. Nedugo zatim sam i dobio prvu nagradu državnom konkursu i dobio nagradno putovanje. To je bio prvi javni fidbek koji me je dodatno motivisao da nastavim”, kaže Nikola kroz osmeh.

Foto: Nikola Đorđević
Foto: Nikola Đorđević

Sve je počelo sa planinarskim klubom sa kojim je učestvovao u raznim akcijama i uvideo lepotu prirode.

“Na planinirenjima sam imao prilike videti lepote prirode. I to sam fotografisao. Volim i muziku i avanture pa su festivali bili neki spoj toga i rado sam odlazio. Naravno, i tu sam iskoristio priliku da fotografišem. Rado posećujem razne muzičke festivale širom zemlje. Koncertna fotografija je poseban spoj dve ljubavi, muzike i fotografije i uvek sam rado koristio svaku moguću priliku da fotografišem muzička dešavanja i velike muzičare. Sve to rezultiralo je mnoštvom fotografija“, objašnjava Nikola.

Foto: Nikola Đorđević
Foto: Nikola Đorđević

Nikola otkriva da svoja dela do sada nije prikazivao javno jer je smatrao da nije tome dorastao. Vremenom je svoje fotografije objavljivao na društvenim mrežama, a potom učestvovao na nekoliko grupnih izložbi. Sada mu se pružila prilika da  ima svoju samostalnu izložbu u Nišu.

“Kao psihologa, zanimanje za ljudsku prirodu uticalo je da se ta ljudska priroda predstavi i na fotografijama i to najčešće u uličnoj fotografiji i portretima. Usamljenost, tugu, sreću, ljubav srećemo svuda unaokolo i uhvatiti baš taj spontani trenutak i predstaviti ga jednom fotografijom je veliki izazov i sreća tu igra veliku ulogu, biti na pravom mestu u pravo vreme. Sve su to neponovljivi i prolazni trenuci i kada se kreće u “foto šetnju” kao da se kreće u lov na te trenutke. Sa druge strane tu su i pozirane fotografije gde akcenat nije na spontanom trenutku. Na izložbi će biti takvih nekih takvih portreta u “fine art” stilu, priča Nikola.

Foto: Nikola Đorđević
Foto: Nikola Đorđević

“Kod arhitekture nema lova na trenutke, zgrade su iste i nepomične, ali različiti uglovi, različite ideje, traženje tekstura, linija, geometrije može da učini da upravo zgrada koju svakodnevno vidimo bude drugačija i nešto više. Tako će ljudi pored portreta, ulične fotografije, arhitekture, na izložbi ćete videti i koncerntnu fotografiju, životinje i svakodnevne predmete…”, objašnjava Nikola.

Foto: Nikola Đorđević
Foto: Nikola Đorđević

Crno – Belo

On dodaje da je sve ovo  šarenilo motiva predstavljeno bez boja, pa otuda i naziv izložbe “Crno-Belo”.

„Zašto crno belo? Zato što boja koliko god bila lepa i prijatna nekad može biti distraktor. Posmatranjem crno- bele fotografije nekad vidimo dublje i fokusiramo se na bitnije elemente. Ted Grant je rekao da kada fotografišemo ljude u boji fotografišemo njihovu odeću, ali kad fotografišemo ljude u crno-beloj tehnici fotografišemo njihovu dušu.” Živimo u svetu punim boja, ali na ovoj izložbi videćete kako izgleda bez njih“, kazao je fotograf Nikola.

Izložba fotografija „Crno – belo“ Nikole Đorđevića biće otvorena u nedelju, 24. juna od 20 sati u kafe galeriji Paris Art u Nišu.

tiffany production