Niš odao počast žrtvama NATO bombardovanja

Da se ne zaboravi
Da se ne zaboravi

Parastosom i polaganjem venaca na spomen kapelu žrtvama ratova na prostorima nekadašnje Jugoslavije i na spomenik stradalima u bombardovanju 1999.godine, obeležena je 19. godišnjica od NATO agresije na SRJ.

Vence su položile delegacije Grada Niša, Vojske Srbije, Nišavskog upravnog okruga, brojna udruženja boraca kao i porodice žrtava.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, obraćajući se prisutnima, poručio je da se 19 godina sa bolom i ponosom sećamo nedužnih žrtava, teško razorenih fabrika, mostova, puteva i bolnica.

Da  se ne zaboravi
Da se ne zaboravi

“Ne možemo i ne smemo da zaboravimo proleće 1999.godine, koje nije budilo život, već donosilo smrt, stradanja i patnje. Svi pamtimo stradanje i hrabrost pripadnika Vojske i policije, koji su bili dorasli kobnom dobu u kome su živeli”, rekao je Bulatović.

Vazdušna opasnost trajala je u Nišu ukupno 52 dana, 5 sati i 56 minuta

U napadima koji su neprekidno trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove i dr.

Grad Niš, uz Prištinu i Novi Sad, bio je grad na koji je NATO alijansa posejala najviše bombi.

Niš je za 78 dana bombardovan čak 40 puta, a na grad je ispaljeno 324 projektila, od toga 161 avionska bomba i 71 krstareći projektil, bačeno je 36 kontejnera kasetnih bombi i 8 staklenih bombi. 

Global Digital Clinik