NASA: 2 velika asteroida jure ka Zemlji

Astroid

Kao da sve nedaće koje trenutno muče čovečanstvo nisu dovoljne, Američka svemirska agencija izdala je upozorenje na dva velika i potencijalno opasna asteroida, koji bi u maju mogli da pogode Zemlju.

U predstojećim nedeljama postoji mogućnost da ćemo imali blizak susret sa dva asteroida klase Apolo.

Prvi koji se očekuje je i potencijalno opasniji, a dolazi već početkom maja. Procenjuje se da je Asteroid (PHA) 2009 XO veličine fudbalskog terena i da putuje brzinom od 45.720 kilometara na sat.

Njegova orbita ukršta se sa Zemljinom prilikom okretanja oko Sunca svakih 926 dana. Ovaj put pored naše planete bi trebalo da prođe na udaljenosti od oko 3,3 miliona kilometara, što se prema NASA standardima smatra bliskim susretom, prenosi B 92.

Ukoliko njega „preživimo“, samo dve nedelje kasnije dolazi asteroid 136795 (1997 BQ) veličine Burdž Kalife, najveće zgrade na svetu, navodi „Kliks“, a prenosi Sputnjik.

U pitanju je takođe asteroid klase Apolo koji oko Sunca orbitira svakih 844 dana. Putuje brzinom od 42.048 kilometara na sat, a 21. maja se očekuje da će biti na 6,2 miliona kilometara udaljenosti od Zemlje

Izvor: Luftika.rs

Global Digital Clinik