Mural sa likom hirurga Miodraga Lazića nedaleko od novog Kliničkog centra u Nišu

Dr Miodrag Lazic LAZA
Dr Miodrag Lazic Laza

Mural sa likom hirurga Miodraga Lazića, koji je nedavno umro od posledica koronavirusa, biće nacrtan ove nedelje na zidu jedne zgrade, nedaleko od novog Kliničkog centra u Nišu.

Grupa mladih Nišlija rešila je da muralom na stambenoj zgradi na uglu Sremske ulice i Bulevara dr Zorana Đinđića oda počast doktoru koji je spasao živote velikog broja građana juga Srbije i iz Republike Srpske gde je kao dobrovoljac radio četiri godine tokom rata u BiH.

Jedan od inicijatora izrade murala, student teologije Gavrilo Stanković izjavio je da je doktor Laza zaslužio da mu se njegove Nišlije barem malo oduže, a mural je jedan od načina.

“Verujemo da će doktor Laza da sve nas nadživi. Mural sa njegovim likom biće podsetnik za ljude koji skrenu sa pravog puta, da se na njega vrate”, istakao je Stanković.

Svakoga ko ovde prođe, dodao je Stanković, mural će podsetiti šta znači biti čovek, Srbin, patriota, podsetiće kako treba voleti svoj narod i davati za njega mnogo više nego za svoju sopstvenu korist.

Kada je Lazić umro 14. aprila, Nišlije su mu odale počast dugim aplazom i zvucima „Marša na Drinu“ koji su se čuli iz stanova širom grada. Dan kasnije na Hram cara Konstantina i carice Jelene projektovana je fotografija sa njegovim likom, srpskom zastavom i natpisom „Večno zahvalne tvoje Nišlije“, uz zvuke koračnica.

Nišlije, kao i drugi građani Srbije i Republike Srpske i dalje se od doktora Lazića opraštaju porukama na društvenim mrežema, a već 50.000 članova ima grupa na „Fejsbuku“ pokrenuta s ciljem da se Klinički centar u Nišu nazove po Miodragu Laziću.