Vraćanje života u normalu: Od danas otvoreni parkovi i šetališta

Vraćanje života u normalu: Od danas otvoreni parkovi i šetališta
Vraćanje života u normalu

Restriktivne mere, zbog epidemije Korona virusa u Srbiji, postepeno se ublažavaju. Od danas su otvoreni parkovi i šetališta, i dozvoljeno je treniranje na otvorenom.

Na današnjoj konferenciji za medije epidemiolog Branislav Tiodorović saopštio je odluke Kriznog štaba o relaksiranju restriktivnih mera. U skladu sa njihovom odlukom od danas, 28. aprila otvorena su šetališta i parkovi, takođe su dozvoljeni treninzi na otvorenom.

–  Treninzi na otvorenom se dozvoljavaju sa potpunim korišćenjem svih preporuka koje je krizni štab utvrdio i tako se obezbeđuje da svi sportovi na otvorenom mogu da se upražnjavaju – rekao je dr Tiodorović.

Ostale mere koje će se ublažavati u narednom periodu su:

04. MAJ- Gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu kreće sa funkcionisanjem, ali bez uključivanja sistema klimatizacije.
Počinju sa radom kafići i restorani, kao i drumski i železnički međugradski saobraćaj

08. MAJ- Počinje funkcionisanje gradskog prevoza u Beogradu i Nišu.

Počinju sa radom tržni centri

11. MAJ- Sa radom će krenuti vrtići i produženi boravci, kako bi se izašlo u susret roditeljima koji rade.

18. MAJ- Očekuje se početak funkcionisanja avio saobraćaja.

Tiodorović je naglasio da funkcionisanje svih delatnosti koje krenu sa radom mora biti uz strogo poštovanje preporuka. Takođe, najavio je instrukcije koje priprema Ministarstvo zdravlja, i koje će biti dostavljene. Svi moramo naučiti kako da živimo i kako da se ponšamo u skladu sa epidemiloškom slikom. Brine nas kako se ponaša narod, ukoliko se stanje pogorša, vratićemo stare mere, izjavio je Tiodorović. Vodimo na prvom poluvremenu, ako želimo da sačuvamo ovaj rezultat, ne smemo dati šansu protivniku, dodao je on.

Novi podaci o epidemiološkoj situaciji

Od poslednjeg izveštaja, u Srbiji je testirano još 5446, a pozitivno je 222 osobe. Niš je i dalje drugi grad po broju zaraženih sa 1189 osoba. Na lečenju u staroj i novoj zgradi KC Niš nalazi se ukupno 312 obolelih. U strukturi pozitivnosti virusa u Srbiji, Niš čini 15,34%.

Procenat pozitivnosti danas iznosi nešto iznad 4%, izjavila je Darija Kisić Tepavčević. Kontinuitet ovakvih rezultata značiće pad aktivnosti virusa. On i dalje cirkuliše, naša lična odgovornost je da se sada, kada su mere ublažene, zaštitimo, dodala je ona. Trenutno je hospitalizovano 2517 osoba, a na respiratorima se nalazi 79 pacijenata. Bitku sa Korona virusom izgubilo je još šest osoba, te je ukupan broj umrlih 168.