Na vidiku rešenje za uplaćene aranžmane: Ministarstvo najavilo novu uredbu

Šta će biti sa uplaćenim putovanjima? Foto: pixbay

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, najavio je uredbu kojom bi trebalo da se nađe rešenje za uplaćene aranžmane.

Turizam, kao i mnoge druge industrijske grane, trenutno je u zastoju. Granice su zatvorene i ne zna se kada će putovanja ponovo biti moguća. Zbog toga se postavlja pitanje Šta će biti sa putovanjima koja su već uplaćena, i kako će se realizovati plaćeni turistički aranžmani?

Ministar Rasim Ljajić najavio je uredbu kojom bi ovo pitanje trebalo da se reši. Naime, tom uredbom predviđeno je da građani koju su svoje aranžmane uplatili do 15. marta imaju pravo na vaučer. Oni će vaučer koji predviđa istu ili drugu destinaciju a čija vrednost ne može biti manja od aranžmana, moći da iskoriste do 31. decembra 2021. Država ovde nema nikakav trošak već reaguje na vanrednu situaciju. Želimo da izvučemo najviše što što se može za građane, kazao je ministar.

Građani koji ne žele ili nisu u mogućnosti da iskoriste vaučer u drugom terminu, imaju pravo na povraćaj novca. Agencije će biti dužne da novac vrate posle 31. decembra 2021. u roku od 14 dana, ili ranije ako imaju sredstva.

Cilj ove uredbe je da se zaštiti 500.000 građana koji su već uplatili aranžmane. Bez posredovanja, 120.000 građana već je sklopilo dogovor sa agencijom. Neki su dobili novac nazad, a neki su prihvatili drugu ponudu za putovanje, kaže Rasim Ljajić.

Odmor u Srbiji

Ministar je pozvao građane da razmisle o odmoru u svojoj zemlji. Najavio je još 400.000 vaučera za odmor u Srbiji. Kako on kaže, za desetak dana bi trebalo da krenu prijave za odmor u domaćim turističkim mestima. Uključićemo veći broj destinacija, između ostalih i Beograd i Novi Sad, i očekujem da ćemo time bar delimično nadoknaditi štetu zbog manjka deviznog priliva, dodaje on. Do sada je za ovu godinu podeljeno 160.000 vaučera. Prijava se vrši popunjavanjem obrasca, a ovo su osnovne informacije o vaučeru:

  • njime se mogu platiti isključivo usluge smeštaja, a ne ishrana, piće, zdravstvene i druge usluge, boravišna taksa i sl;
  • vaučer se može koristiti isključivo u ugostiteljskim objektima izvan mesta prebivališta korisnika vaučera;
  • vaučer se može koristiti isključivo za smeštaj u trajanju od najmanje pet noći;
  • vaučer može pokriti maksimalan iznos za smeštaj u vrednosti od 5.000 dinara. Ukoliko je iznos računa za smeštaj veći, korisnik je dužan da ostatak sume isplati iz sopstvenih sredstava. Ukoliko je iznos računa za smeštaj manji, vaučer pokriva ceo iznos, a razlika do 5.000 dinara se ne može naknadno iskoristiti;
  • korisnik vaučera prijavu podnosi lično i tom prilikom stavlja na uvid, odnosno prilaže potrebnu dokumentaciju. Izuzetno, za korisnike prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica i ratne vojne invalidi, kao i civilne invalide rata podnošenje prijave i stavljanje na uvid potrebne dokumentacije može izvršiti drugo lice.
  • Vaučer se može iskoristiti zaključno sa 20. 11. 2020. godine.
  • Potencijalni korisnici su u obavezi da na šalterima JP „Pošta Srbije“ podnesu prijave najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana, odnosno, period od dana podnošenja prijave do prvog dana korišćenja rezervisanog aranžmana ne sme da bude kraći od 30 dana.

Autor N.M.

Global Digital Clinik