Priče iz karantina: Informativna pandemija – zaštićeni ili zasićeni

Serijal “Priče iz karantina” realizuje EU info mreža u Srbiji, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja. Drugi po redu vebinar pod nazivom “Informativna pandemija – zaštićeni ili zasićeni” održaće se 29. aprila od 18 sati.

Drugi vebinar serijala “Priče iz karantina” odgovoriće na pitanje Koliko informacija je previše informacija?

U vreme karantina, kada je internet naš jedini prozor u svet, informacije kojima smo izloženi mnogo utiču na nas. Naš mozak dnevno je izložen stotinama hiljada reči i obradi oko 34 gigabajta informacija. Svaka informacija iz medija je nadražaj za čoveka. Kako to obilje informacija kojima smo izloženi obrađuje naš mozak? A naše emocije? Ukoliko već ne možemo da se isključimo iz medija, šta možemo?

Najbitnije je da znamo da se zaštitimo od manipulativnih i lažnih informacija, da razvijemo svest o medijskom okruženju i naučimo kome da verujemo. Priče iz karantina vodiće novinar i psiholog Dragan Ilić, a diskutovaće se o sledećim temama:

  • Koliko informacija dolazi do nas i putem kojih kanala?
  • Uticaj infodemije na promene u percepciji i ponašanju?
  •  Možemo li da kontrolišemo svoje reakcije na medijski sadržaj?
  •  Kako da izbegnemo informacije koje nam štete?

Na vebinaru će učestvovati Ana Mirković, sa Instituta za digitalne komunikacije, Snježana Milivojević, sa Fakulteta političkih nauka i Saša Mirković, ekspert za medijsku pismenost. Gledaoci će tokom trajanja diskusije moći da postavljaju pitanja, i iznesu svoje mišljenje.

Ako ste zainteresovani, prijavite se OVDE, a link za pristup na vebinar će Vam stići putem mejla, kao i podsetnik 15 minuta pre početka.

Prethodni vebinar bavio se temom Stvarni život u digitalnim uslovima. Fokus je bio stavljen na roditeljstvo, i to kako izgleda svakodnevica kada su i deca i roditelji kod kuće. Učesnici su bili Ana Mirković, direktorka i suosnivač Instituta za digitalne komunikacije, Maja Zarić, rukovodilac u Sektoru za informisanje i medije u Ministarstvu kulture i informisanja Jasminka Petrović, spisateljica za decu i mlade i autorka interaktivnog programa „Igranjac, čitanjac. Ukoliko Vas ova tema interesuje, predlažemo da pogledate ovaj video:

Autor N.M.

Global digital clinic