Leto u Srbiji – Prirodne lepote idealne destinacije za odmor

prirodne lepote

Postoji veliki broj idealnih destinacija za letnji odmor u Srbiji, a neke od njih su:

Rezervat prirode Uvac

Uvac se prostire se na teritoriji opština Sjenica i Nova Varoš, na jugozapadu Srbije, a zaštićen je od 1971. godine zbog neverovatne lepote i velikog prirodnog bogatstva.

Meandri koji su mogu videti sa mnogobrojnih vidikovaca iz okolnih sela ulepšani su sa jedinim prirodnim staništem beloglavih supova u Srbiji.

Uz male pećine u kojima se kriju ove prelepe ptice, rezervat Uvac u svojim klisurama krije i nekoliko velikih pećina, od kojih je najveća još uvek nedovoljno istražena Ledena pećina (dugačka 2.5 kilometra) koja vas privlači svojim prelepim dvoranama i bistrim jezerom.

Krupajsko vrelo

Ako volite prirodu, vodu, mirno mesto i dobru hranu Krupajsko vrelo je pravi izbor za Vas.

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, oko 35 km od Žagubice. Pristupačno je asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac.

Izvorište se stvara na površini kraškog jezera. Plava boja na površini čini mesto nestvarnim. Ne postoji reč kojom se može opisati idila Krupajskog vrela – ono se prosto mora videti.

Tu je i izvorište lekovite vode koje upotpunjuje ovo prelepo mesto. Vrelo je okruženo šumom, a stazice koje vode do njega ukazuju da se kroz istu moze i prolaziti.

Vodopad Prskalo

Nalazi se pored samog puta koji od Resavice vodi ka Čestobrodici, istočno od Paraćina. Visok je oko 15 metara, vrlo je siromašan vodom čak i u proleće kada ima vode, mada nikada ne presuši.

Vodopad Prskalo, kao da je čovek svojom rukom napravio (mada vrlo liči na bajkoviti Tolkinov plato zamka Gondor u knjizi o Gospodaru prstenova) i ostavio ga na mestu koji je blizu pored puta da mogu svi da ga vide, a opet dovoljno daleko da retko ko prođe.

Prizor na kome se oči odmaraju, a pogled ka vrhu brzo završi u malom viru koji Prskalo sa malo buke već godinama vaja uz pomoć reke Nekudovo čiji se izvor nalazi samo nekih 70-ak metara iznad vodopada.

Semeteško jezero

Na Kopaoniku se krije jedan zanimljiv prirodni fenomen.

Semeteško jezero predstavlja prirodni fenomen koji je prava retkost i u svetu. Najveće je urvinsko jezero na Kopaoniku pored još dva poznata u ovom kraju – Gornjeg (Dugačko) i Donjeg (Malo) jezera. Smešteno je na teritoriji opštine Raška tik uz opštinu Leposavić i ne pripada Nacinalnom parku Kopaonik. Od turističkog centra udaljeno je nekih pet kilometara.

Njegova zelena voda stalno treperi, u jezero se ulivaju podzemne vode, a meštani tvrde da je ovo jezero veoma misteriozno i da je bezdno. Svake godine, drugog dana avgusta, organizuje se sabor poznatiji kao Ilinski dani koji je prepun sadržaja.

Vlasinsko jezero

Nalazi se na jugoistoku Srbije, na teritoriji opštine Surdulica.

Vlasinsko jezero, kao još uvek nedovoljno turistički poznato, predstavlja neotkriveni dragulj – pravo mesto za sve koji žele da odmor provedu u miru, daleko od galame i užurbanosti velikih turističkih centara. A ako dođete ovde, moći ćete da pričate da ste, osim divne prirode i kulturnih spomenika, videli i nešto zaista neobično – prava „plutajuća ostrva“.

Jezero je okruženo planinama Gramada, Vardenik i Čemernik, a nalazi se na 1.213 m nadmorske visine. Takozvana plutajuća ostrva, koja nastaju pri dizanju vodostaja jezera, takođe su specifičnost Vlasinskog jezera i po jedinstvenosti u svetu pravi su mamac za turiste.

Registrovano je više od 300 lekovitih biljaka oko jezera, a ono što je još karakteristično za floru je vrlo retka biljka mesožderka pod nazivom rosulja.

 

Belocrkvanska jezera

Bela Crkva se nalazi u Južnom Banatu, sto kilometara istočno od Beograda.
Uz jezero nalazi se i vikend naselje kamp prikolica, ali i nekoliko manjih hotela i vila pogodnih za odmor.

Belocrkvanski biser možda nije mesto pogodno za žurke i provode, ali je itekako preporučljivo za porodični odmor i otklanjanje stresa.

prirodne lepote

Đavolja varoš

Nalazi se ispod planine Radan, 27 km jugoistočno od Kuršumlije.

Na visini od 600 metara je ovaj neobičan i redak prizor oko 200 reljefnih figura, nastalih viševekonim erozivnim procesima i koje suprotstavljene sa leve i desne strane litice formiraju dve ’’mahale’’- Đavolju jarugu i Paklenu jarugu.

Bitno za ovo mesto je i Crveno vrelo, izvor mineralne vode, koja nije za piće, ali meštani tvrde da je lekovita i da njome treba ispirati bolesna mesta. Ono što oduvek prati ovo mesto jesu mnogobrojne legende, od kojih je najpoznatija ona prema kojoj su te figure skamenjeni svatovi, koji su krenuli da venčaju brata i sestru, i koje je Bog skamenio, kako bi sprečio greh.

Đavolja varoš svakodnevno privlači turiste širom sveta, a nominovana je i za svetsko čudo prirode.

Sokobanja

Za Sokobanju se vezuje “Sokobanja Sokograd dođeš star odeš mlad”. Sokobanja nije namenjena samo za lečenje. Sokobanja je posle Vrnjačke Banje najposećenija banja u Srbiji.

Ona se nalazi u centralnom delu jugoistočne Srbije. Posebna draž Sokobanje je njeno prirodno okruženje, klima i lekovitost voda, što garantuje odmor u netaknutoj prirodi.

Ukoliko ste ljubitelj kulture i istorije, Sokobanja je prava atrakcija za vas. Ovde možete obići tursko kupatilo Amam, srednjovekovni grad Sokograd, Zavičajni muzej, Milošev konak i Etno kutak Grudonjske vodenice. Ukoliko tražite idealno mesto za izlet, uputite se prema Lepteriji, Bovanskom jezeru, planini Rtanj ili Seselačkoj pećini.

U neposrednom okruženju hotela, nalaze se plaže, koje su vrlo pristupačne i posećene od strane meštana i gostiju. Dubina same reke Moravice je oko 4m. Na 100m od ovog kupališta nalazi se kupalište Šest Kaca do kog se dolazi preko kanjona Moravice. Ukoli ste željni avanturizma i aktivnog odmora, Sokobanja je idealna  destinacija za vas.

Foto: Sani tours

Ribarska Banja

Ribarska Banja se nalazi u Rasinskom okrugu, na 35 km od Kruševca.

Bila je poznata kao lečilište u doba Rimljana. Nalazi se na obroncima planine Jastrebac na 540 m nadmorske visine. Banja poseduje 8 izvora termomineralne vode. Razlog zbog kog treba posetiti Ribarsku Banju tokom leta je bazen sa termalnom lekovitom vodom, koja može uticati povoljno na zdravlje gostiju. Ribarska Banja poseduje i spa centar ukoliko ste ljubitelj saune, masaža, tretmana lica i dr.

Tu su i sportski tereni, splavarenje Južnom Moravom. Tokom leta, održavaju se manifestacije poput Kulturnog leta, Likovne kolonije. Ukoliko ste ljubitelj kulture i tradicije, posetite manastire Ljubostinju, Veluće, Lazaricu i Kalenić.

Akva Park Jagodina

Aqua Park u Jagodini nalazi se u najlepšem delu grada u okviru sportsko turističkog kompleksa. Prostire se na 50 000 kvadratnih metara.

Sadrži 98 bazena za sportske i rekreativne aktivnosti sa vodenim atrakcijama za decu i odrasle, sistemom tobogana ukupne dužine oko 600 metara koji su budno praćeni od strane 15 spasioca sa licencom.

Aqua park sadrži terene za mali fudbal, košarku, rukomet, odbojku, stoni tenis i igralište za decu sa ljuljaškama i klackalicama. Ceo Aqua park osvetljen je reflektorima za održavanje noćnih sportskih i kulturno – zabavnih manifestacija.

U okviru parka nalaze se objekti koji su potrebni za zabavu, uživanje, odmor, jelo i osveženje. Za sve posetioce obezbeđen je besplatan parking kapaciteta 1 200 automobila.

Autor: J.Š

Global Digital Clinik