Ministar prosvete: Gimnazija “Svetozar Marković” postaće institucija od nacionalnog značaja

Foto: Vlada Republike Srbije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, prilikom posete Nišu obišao je Gimnaziju “Svetozar Marković” i  OŠ „Učitelj Tasa“.

Ministar je u Nišu razgovarao sa direktorima osnovnih i srednjih škola o reformama u obrazovanju. Posetivši osnovnu školu “Učitelj Tasa”, on je obišao učenike koji su polagali probni završni ispit iz matematike. Poručio im je da u svim stručnim školama i gimnazijama ima dovoljno mesta. U okviru reforme u gimnazijama su uvedeni novi smerovi za posebno talentovane za geografiju i istoriju, za nadarene za scensku i audio-vizuelnu umetnost, kao i sportska odeljenja.

Prilikom obilaska Gimnazije “Svetozar Marković”, ministar je istakao da će ova gimnazija postati obrazovna ustanova od nacionalnog značaja. Razlog za to je to što njeni učenici godinama ostvaruju dobre rezultate na takmičenjima iz matematike i fizike. “Svetozar Marković” je  jedna od tri gimnazije koja će od septembra raditi po programu Međunarodne mature (IBO). Ovo je program po kojem učenici uče u trećem i četvrtom razredu, a koji je besplatan. Po ovom programu učiće i učenici u Desetoj beogradskoj gimnaziji, dok se ovaj program već sprovodi u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu.

U okviru posete, Šarčević je obišao i lokaciju koja je predviđena za izgradnju objekta za proširenje kapaciteta Prirodno-matematičkog fakulteta, ističući da se nastavljaju ulaganja u infrastrukturu u visokom obrazovanju. Ovim projektom predviđena je dogradnja jedne lamele sa 3.000 kvadratnih metara i kompletna rekonstrukcija postojećeg objekta.

 

Dostava hrane u Nišu