Sveti car Konstantin i carica Jelena: Slava Grada Niša

Hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene; Foto: Stevan Stojković
Hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene; Foto: Stevan Stojković

Na današnji dan Srpska pravoslavna crkva slavi Svete cara Konstantina i caricu Jelenu. Ovaj praznik Grad Niš proslavlja kao svoju slavu.

Niš je rodni grad cara Konstantina. Konstantin je bio rimski car, poznat po tome što je doneo dve sudbonosne odluke koje su promenile tok evropske istorije. Priznavši hrišćanstvo doprineo je tome da postane vodeća monoteistička religija i osnovao je Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Ove godine gradska slava biće obeležena međunarodnim naučnim skupom vizantologa “Niš i Vizantija”, sa podnaslovom „Pohvala istini ili Vaskrs Vizantije“. U skladu sa trenutnom situacijom, skup će biti održan onlajn. Ukoliko želite da naučite nešto novo o istoriji Niša i Vizantiji skup možete pratiti na ovom sajtu. Svečano otvaranje veb konferencije biće dostupno na ovom sajtu od 3. juna u 17:30 časova.

Nišlije i turisti će, povodom gradske slave, moći besplatno da posete sve objekte Narodnog muzeja od 3. do 7. juna.

Gradonačelnik Niša povodom ovog praznika poslao je čestititku građanima: Svim Nišlijama najsrdačnije čestitam gradsku slavu, sa željom da im donese svaku ličnu i porodičnu sreću, mir, blagostanje, spokoj i radost. Neka nas slava naše zajedničke kuće, učini jačim, humanijim, čovečnijim, neka nas u ovim vremenima teških izazova učvrsti na putu ljudskosti, dobrote i plemenitosti. Neka nas čuvari našeg grada, koji su naš dom vekovima čuvali od raznih neprijatelja i kobi, sačuvaju i ovoga zla, da nam pruže zaklon i daju utehu i spasenje.

Dostava hrane u Nišu