Mali: Trudnice i porodilje neće biti oštećene, primaće pun iznos naknade zarade

trudnice i porodilje
Siniša Mali. Foto: Ministartvo finansija

Ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je da trudnice i porodilje ni na koji način neće biti oštećene. One će nastaviti da primaju pun iznos naknade zarade za vreme trajanja bolovanja, kao što je to bio slučaj i do sada.

Kako je istakao, to znači da će i trudnice i porodilje koje rade u firmama koje su prihvatile odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, primati pun iznos naknade zarade. Za njih neće biti nikakvih umanjenja tih naknada.

Istakao je da se Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Kovid-19, to eksplicitno i propisuje.

„Doprinosi čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu

  • penzijskog i invalidskog osiguranja,
  • zdravstvenog osiguranja,
  • ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i
  • ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom“, stoji u uredbi.

“Kao što vidite, u obračunu naknade zarade i trudnicama i porodiljama će se obračunaviti i meseci za koje poslodavac nije platio dažbine. Ministarstvo finansija je to veoma jasno propisalo.”

Povodom navoda u pojedinima medijima da se porodiljama izdaju rešenja sa umanjenom naknadom zarade, ministar je naveo da nadležne službe trenutno ispituju sva izdata rešenja. Tako će se utvrditi kako je i na koji način došlo do eventualnog propusta.

„Ukoliko se otkrije da postoji bilo kakav propust, on će biti ispravljen. Trudnice i porodilje, ponavljam još jednom, neće i ne smeju biti ni na koji način oštećene”. Dodaje da će ukoliko se otkrije bilo kakav propust, biti poslata nova, korigovana rešenja u najkraćem roku.

Dostava hrane u Nišu