Krizni štab: Od petka pojačan nadzor nad povratnicima iz inostranstva

krizni štab
Foto: Arhiva. Tanjug / Politika

Krizni štab je na danas održanoj sednici doneo odluku da će se od petka u 18 časova, vršiti nadzor nad onima koji se vraćaju iz inostranstva.

Vlada Srbije od petka u 18 sati uvodi nadzor nad putnicima koji se vrate iz inostranstva. Odluku je doneo Krizni štab na današnjoj sednici. Darija Kisić Tepavčević je pozvala sve koji se nalaze u zemljama u regionu da se vrate do petka.

Kisić Tepavčević je nakon sednice rekla da je u celoj Evropi poslednjih dana primećen povećan broj zaraženih koronavirusom.

U Srbiji, kaže, iako je situacija povoljna, ona može da se vrlo brzo promeni. Na to ukazuju podaci u toku jučerašnjeg dana, kada smo, kako je rekla, imali viši procenat pozitivnih slučajeva zaraze.

„Najveći broj zemalja u Evropi u toku prethodne nedelje septembra beleži rekordan porast u broju laboratorijski potvrđenih slučajeva virusa. To su sve zemlje u okruženju. Po učestalosti, Crna Gora se nalazi na trećem mestu u Evropi. Hrvatska i BiH takođe su na visikom mestu, a to govorim jer je tamo najveći broj naših građana“, rekla je Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

Apelovala je na sve koji su otišli u te zemlje da „imaju na umu da je veći procenat zaražavanja u tim zemljama“ i da se pridržavaju svih mera“.

„Apelujemo na naše građane koji se nalaze tamo, da se vrate do petka, jer ćemo od petka u 18h imati drugačiji režim za one koji dolaze iz rizičnih zemalja. Od petka u 18h će se uvesti nadzor, to su sve mere zbog maksimalne predostrožnosti“, rekla je Kisić Tepavčević.

Detalji će, kako je rekla, biti definisani u narednim danima.

„Ali, ono što jesu nove preporuke SZO je da se taj nadzor sprovodi u trajanju od 10 dana, i da on može da spreči prenošenje infekcije“, rekla je.Kisić Tepavčević je rekla da je u celoj Evropi poslednjih dana primećen povećan broj zaraženih koronavirusom.

Izvor: Insajder