Gradonačelnica obišla “Deltine” radove na zemljištu koje građani potražuju

gradonačelnica
Foto: Zvanični sajt Grada Niša

Gradonačelnica, Dragana Sotirovski, obišla je gradilište kompanije Delta Real Estate Grupe. Na zemljištu na kojem se nekada nalazio Niš ekspres, a koje građani potražuju, gradi se novi tržni centar.

Tržni centar u izgradnji, koji će se prostirati na oko 40.000m2, obišla je gradonačelnica sa resornim većnikom, saradnicima i predstavnicima KLERP-a. “Investicija vredna 80 miliona evra Delta Real Estate Grupe prostiraće se na dve etaže. Pružaće nezaboravan provod u kupovini celoj porodici”, navodi se na zvaničnom sajtu grada.

„Postavljanje staklene konstrukcije očekuje se već na jesen. Deo zelenila ćemo ukloniti jer je u sklopu samog kompleksa predviđeno ozelenjavanje. Planirana je izgradnja igrališta i parka, nešto novo što planiramo, a to je spuštanje grada prema reci“, istakao je resorni većnik Nenad Stanković.

Delta se gradi na zemljištu koje potražuju građani

Deo ovog zemljišta je u postupku restitucije, a građani koji su, kako kažu, isključeni iz postupka, zahtevaju ročište.

Sporno zemljište bilo je u državnom vlasništvu, a “Niš ekspres”- u pripadalo je formalno. Građani, koji tvrde da zemljište pripada njima, podneli su zahtev za restituciju, koji se i dalje razmatra. Međutim izvršen je postupak konverzije, u kojem je ovo zemljište iz državne prešlo u privatnu svojinu.

Živorad Jovanović, jedan od građana koji potražuju zemljište, kaže da je konverzija urađena sa lažnim planskim dokumentom. “Službena lica su, u navedenim postupcima, u celosti zloupotrebila zahtev  “Niš-Ekspresa” i pod izgovorom da je istom građevinsko zemljište bilo potrebno kao izgrađeno, navodno za redovnu upotrebu postojećih objekata, iza „zatvorenih vrata“ donela odluku. Rešenja su doneta samo i isključivo po slobodnoj oceni na osnovu „mišljenja“ „obaveštenja“ upravnih organa pred kojima su se vodili postupci (koja nisu pravno obavezujuća).

Tako je “Niš-Ekspresu” protivpravno dodeljeno državno neizgrađeno građevinsko zemljište u površini od 6906,07 m2, za samo 9 evra po m2 ali ne za redovnu upotrebu izgrađenih objekata već za dalju trgovinu predmetnog građevinskog zemljišta kao neizgrađenog.”

Zbog ove protivprave konverzije grupa građana je podnela krivične prijave. Međutim, oni su u potpunosti isključeni iz postupka, tako što im nisu omogućili da u redovnom postupku dokazuju svoje pravo.

Zatim je posredstvom, kako kažu, lažnog ovlašćenja “Delte” izvršen nezakonit upis parcele iz prava korišćenja u pravo privatne svojine u korist  “Niš-Ekspresa”. Posledica toga je nanošenje ogromne nenadoknadive materijane štete strankama u postupku, ovde uzbunjivačima-oštećenima. Šteta je naneta i budžetu države u vrednosti od preko 15 miliona evra.

Protest u Nišu: “Delta” se gradi na zemljištu koje je u postupku restitucije

Global Digital Clinik