Kostimirajte se i predstavite svog japanskog lika: KOSPLEJ takmičenje u Nišu

Kosplej takmičenje, grupa; Foto: teamtekko.us
Kosplej takmičenje, grupa; Foto: teamtekko.us

Udruženje Taka iz Niša koje se od  2011. godine  bavi se promocijom i negovanjem tradicionalne i moderne japanske kulture i okupljanjem njenih ljubitelja ove godine u okviru Japanikona imaće i Kosplej takmičenje.

Tema je “Made in Japan” što znači da sve što ima neke veze sa Japanom dolazi u obzir odnosno likovi iz mangi/animea, filmova, igrica, likovi obučeni u japanskom stilu ili inspirisani Japanom, objašnjavaju organizatori.

Japanicon Kosplej takmičenje u Nišu

Fond za nagrade je 200 evra, a svi zainteresovani se mogu prijaviti do 27. aprila mejlom na udruzenje.taka@gmail.com.

Kosplej takmičenje biće održano 29. aprila u našem gradu a više informacija o tome možete pronaći ovde.

“U prijavi je potrebno navesti ime i prezime,godište, mesto rođenja, ime lika, odakle je lik, sliku lika i video ili muziku koja će pratiti predstavljanje lika. Svaki učesnik ili grupe mogu da imaju cat walk ili nastup do tri minuta trajanja. Tri najbolja kospleja biće nagrađena”, kažu u Udruženju Taka.

Šta je KOSPLEJ takmičenje?

Pojam Cosplay (u daljem tekstu kosplej) će uskoro proslaviti svoj 35. rođendan, ali je kod nas intenzivnije prisutan poslednjih deset godina.

Sama reč nastala je kao složenica engleskih reči “Costume” i “Role-play“, odnosno “kostim” i “predstavljanje lika” (karaktera iz nekog fandoma), a za njeno konstruisanje zaslužan je Japanac Nobuyuki Takahashi.

Nakon posete Svetskoj konvenciji naučne-fantastike Worldcon u Los Anđelesu, davne 1984. godine, bio je oduševljen brojnim fanovima koji su došli kostimirani u omiljene likove i o tome je izveštavao za magazin “My anime“, a upravo tada je i nastao pojam “Kosplej”.

Kosplej konvencije

Najbolja mesta za prezentaciju Kospleja su konvencije. One okupljaju ogroman broj ljubitelja određenih franšiza i održavaju se širom sveta.

Mogu biti posvećene samo određenoj franšizi, bilo da je u pitanju film, serija, strip ili čak čitav žanr, poput naučne fantastike, ili anime i manga konvencije.

Fanovi se okupljaju ne bi li učestvovali u programu, takmičenjima, da bi upoznali poznate ličnosti ili se međusobno družili, delili iskustva o pravljenju kostima ili raspravljali o zajedničkim temama.

Kosplej takmičenje, grupa; Foto: teamtekko.us

Kosplej takmičenja

Kako je popularnost Kospleja sve više rasla, konvencije ovog tipa su u svoj program uključile i Kosplej takmičenja koja dobijaju sve veći značaj kako i za same Kospejere, tako i za posetioce.

Postoje konvencije kojima je Kosplej takmičenje najbitniji i najposećeniji program.

Na ovim takmičenjima postoje određena pravila koja postavljaju organizatori takmičenja,  a ko će dobiti nagradu određuju sudije.

U većini slučajeva, pravilo je da takmičari samostalno izrade kostim, ali je potrebno da je njihov nastup praćen vizuelnim i audio efektima ne bi li dočarao izabranog lika na najbolji mogući način.

Kosplejeri se mogu takmičiti u različitim kategorijama od kojih su neke solo nastup, grupni nastup, najbolje šiveni kostim, najbolje napravljen kostim, najbolji rekviziti, najveća sličnost sa likom, itd.